Hundeeiere: Se opp for brennmaneter

Sommeren er her og både mennesker og hunder setter ofte pris på en avkjølende svømme- eller vassetur. Men har du tenkt på at hunden din kan finne på å spise en brennmanet? Dette kan gi forgiftning. Her er noen råd om hva du bør gjøre dersom dette skulle skje.

Pass godt på hunden i vannet og i vannkanten. Brennmaneter inneholder en gift som frigjøres fra celler i brenntrådene.

Kan gi forgiftning

Dersom hunden din har spist en brennmanet får den stort sett lette og forbigående symptomer som varer i noen timer.

Hunden kan få ett eller flere av disse symptomene:

  • Kvalme
  • Smatter
  • Kaster opp
  • Diaré
  • Urolig
  • Smerter
  • Rødhet og hevelse i munnen
  • Pusteproblemer (dersom hunden har fått i seg store mengder)

– Om hunden din har spist en brennmanet bør du skylle munnen godt med en gang. Gjerne i 15 – 20 minutter. Har du tilgang til lunket vann, er dette det beste å bruke.  Deretter kan du tilby vann som den kan drikke. Følg godt med på hunden. Dersom den har kraftige symptomer bør du kontakte en veterinær, sier veterinær Sara Solheim.

Skader på huden

Hunder kan også bli brent av brennmanet på huden, slik som mennesker, men pelsen beskytter som regel store deler av kroppen. Under buken, ved kjønnsorganet og ved ørene er det hos noen hunder mindre pels, og her kan den få hudirritasjon som kan vare i noen timer.

– Fjern eventuelle trådrester fra brennmaneten og skyll godt med sjøvann. Ved kraftige symptomer kan du dekke kroppsdelen med vann på ca. 40-45 grader i 20 minutter, sier Solheim.

Øynene

Om hunden får brennmanettråder i kontakt med øynene er det smertefullt for hunden.

– Hvis hunden din kniper/myser med øynene og du ser at øynene er irriterte etter en svømmetur, kan det være at den har vært i kontakt med en brennmanet. Skyll øynene godt med lunket vann i 15-20 minutter. Ved kraftige symptomer bør du oppsøke veterinær ettersom hunden kan trenge videre behandling og smertelindring, råder Solheim.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *