Anlegget på Mårbu

Hva vi tenker om de betjente hyttene våre og bærekraftig drift

I DNT Drammen og omegn har vi fokus på miljø og bærekraftig drift av hyttene våre. Vi er også opptatt av gode opplevelser for våre medlemmer og behagelige opphold på hyttene samt god økonomi i driften. Ekstra glade blir vi når vi får anledning til å gjøre tiltak som treffer på alle disse punktene

Takket være Sparebankstiftelsen DNB og et godt samarbeidsforhold til vår nabo forening DNT Telemark fikk vi anledning til å påbegynne arbeidet med å etterisolere og vindtette to av ytterveggene, og bytte ut gamle vinduer og dører på Solheimstulen. En ekstra takk må vi rette til XL Bygg for materiale til å gjennomføre jobben. Tiltaket skal bidra til lavere energiforbruk ved at varmen holder seg inne i hytta, lavere fyringsutgifter for vertskapet og ikke minst bedre inneklima for våre gjester på Solheimstulen på Hardangervidda.

Vi jobber vi kontinuerlig med å forbedre våre hytter, og størst fokus har vi på miljøtiltak som reduserer utslipp forbundet med driften av våre betjente anlegg. På våre hytter med aggregat drift har vi fokus på å  redusere driften på aggregatet. Aggregat brenner diesel, de støyer og de krever transport av flere tusen liter diesel.

På Mårbu Turisthytte, også på Hardangervidda, har vi nå (2022) bygget ett solcelleanlegg basert på blant annet resirkulerte batterier fra Nissan Leaf. Med 30 stk solcellepaneler, batterier fra 2 stk biler, 3 stk laderegulatorer og en del annen teknologi har vi redusert aggregat driften på Mårbu med et sted mellom 60 – 70%. Dette betyr i praksis at vi har redusert aggregat driften fra å gå 24 timer i døgnet til ca. 8 timer med relativt enkle tiltak. Dette gir oss betydelig reduksjon i klimagassutslipp, mindre transportbehov, lavere kostnader i driften av hytta og mindre støyforurensing på hytta og i fjellet som gir en forbedret gjesteopplevelse. Anlegget er under utvikling og målet er ytterligere reduksjon.

Arbeidet på Solheimstulen
Bytte av kledning på Solheimstulen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *