KISS: Alexander Gramnæs er Kiss-fan, og har fått laget disse hodene til butikken sin. – Litt på kanten av det normale vareutvalget, sier han.

I dragens hule

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen juni 2010.

Alexander Gramnæs (37) hadde planene klare de åra han jobbet som sveiser. Men han sa det ikke til noen, før han reiste til Indonesia og la grunnlaget for butikken sin.

Dragonwood har eksistert i seks år nå, men fortsatt er det mange drammensere som lurer på hvor butikken ligger. 

– Butikken min Gjetergata ligger nok litt utenfor handelens kjerne, sier Alexander. – Men de som leter etter de tingene jeg tilbyr, finner meg alltids.

Sparte opp

Alexander reiste til Indonesia etter å ha jobbet som sveiser i 3-4 år. Pengene han tjente ble spart opp, slik at han hadde en solid egenkapital da han dro. Han ble værende på de små øyene i Stillehavet i et år, og levde som folk flest der. Han kjøpte seg en liten lastebil, menget seg med lokalbefolkningen og fikk et godt overblikk over hva de hadde å tilby.

– Jeg fikk venner der, de lot meg sove hos dem, og jeg prøvde å bli kjent med deres måte å gjøre ting på, forteller han.

– Det bor noen utrolig flinke folk der, og forretningsideen min tok form og ble til et fast mål. Sammen med arbeidsfolkene, som er mine venner, tegnet og lagde jeg ting som i dag selges i butikken i Drammen.

GOLF: Denne golfspilleren har Alexander hatt i butikken sin i flere år. Enten spiller ikke kundene hans golf, eller så har ikke golfspillere oppdaget butikken hans!

Mugg

Han kom hjem etter et år med en container lastet med varer. Den var full av mugg.

– Jeg har lært mye underveis, smiler han.

Han og noen kamerater brukte en sommer på å rense varene for mugg, og så åpnet Dragonwood i Nedre storgate ved gamle badet. 

Foruten butikken, har han reist rundt på messer i det ganske land, både alternativmesser og interiør- og gavemesser. 

– Jeg bruker god tid på å rigge standen, sier han. – Det ser skikkelig ut når jeg først trår til.

Mottakelsen rundt i landet er overveldende, og han er stadig etterspurt på messer. Etterspørsel på nettet har gjort at han nylig gjorde om nettsidene sine til å bli mer lik en nettbutikk.

Venner

– Det er viktig at folk får se varene jeg har. Ta og føle på dem, for dette er noe helt annet enn billige suvenirer man får kjøpt på gata i Thailand, sier Alexander. 

– Det er kunstnere som lager treskulpturene mine, jeg vet hva de lager det av, hvor lang tid de bruker, hvordan de bor, hvor barna går på skole, hva de spiser til middag – kort sagt, jeg kjenner dem. De er mine venner.

MYSTIKK: Mange av treskultpurene i Dragonwood er basert på Østens mystikk og religioner.

Det blir en del reising på Alexander. Det er nødvendig for å handle varene på den måten.

– Jeg ville blitt rik i en fei om jeg hadde begynt som grossist, mener han. – Men det er ikke min måte å drive business på. Jeg liker denne måten, jeg vet hvem som lager det og jeg ser hvem som kjøper det.

Utvidelse

Foruten treskulpturene, har han også musikkinstrumenter av det eksotiske slaget, håndarbeid fra Sør-Amerika og sølvsmykker. Han har to sølvsmeder som jobber for ham, og noen smykker designer han selv også. Smykkene er helt unike, men prisen er lav.

– Jeg har lyst til å åpne en eksklusiv sølvbutikk, bare en liten butikk med bare sølvsmykker. Den skal ligge veldig synlig til.

Den planen er skjøvet et par år frem i tid. Først venter en annen utvidelse: Alexander Gramnæs blir far for første gang om en måneds tid! 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *