- Flere skibokser vi har testet tåler ikke uhell i 30 kilometer i timen, sier Jan Harry Svendsen, rådgiver i NAF. Nå anbefaler NAF vinterferiehungrige bilister mot å fylle skiboksen opp med tunge gjenstander.

– Ikke bruk skiboksen som bagasjerom

En overfylt skiboks kan utgjøre risiko, viser tester NAF har gjort. – Flere skibokser vi har testet tåler ikke uhell i 30 kilometer i timen, sier Jan Harry Svendsen, rådgiver i NAF.

Mange fyller opp skiboksene med bagasje når de skal på ferietur.

– Dette er bekymringsfullt. Vårt råd er å pakke tunge ting i bilens bagasjerom og ikke bruke skiboksen som ekstra bagasjeplass, sier rådgiver i NAF, Jan Harry Svendsen.

– Festene kan feile

De fleste biler har en grense for hvor mye taklast de kan ha. Hvor mye det er finner du i bilens instruksjonsbok. Du må ta med vekten av både skiboks, skistativ og andre festeanordninger for å komme frem til hvor mye last man kan ha i takboksen. I tillegg har skiboksene en grense for hvor mange kilo last de kan ta.

– Det er viktig at du ikke overskrider produsentens grense for taklast. Ikke bare kan festene feile, men bilens kjøreegenskaper blir i mange tilfeller også dårligere, forklarer Svendsen.

NAF anbefaler at man kun legger lette gjenstander i skiboksen dersom man skal ha noe annet enn ski i den.

– Dyner, soveposer og andre lette gjenstander kan man legge i skiboksen, men vær varsom med tung bagasje, sier Svendsen.

Dobbeltsjekk at alt er festet som det skal

Når skiboksen er pakket bør du sikre gjenstandene inne i boksen. Det hindrer at de forskyver seg, samtidig som du øker sikkerheten ved en kollisjon.

– Mange skibokser har reimer eller andre innretninger for å sikre skiene som er i boksen. NAF anbefaler at du bruker disse og passer på at alt ligger støtt før man drar avgårde.

– En siste sjekk av at skiboksen er skikkelig festet er også på sin plass. Kontroller også at takstativets fester ikke er løse. Dette bør du også kontrollere etter å ha kjørt et stykke, sier Svendsen.

Her er NAFs fem pakkeråd for vinterferien:

  1. Legg tung last så lavt og langt frem som mulig i bagasjerommet. Pass på at du ikke hindrer sikten bakover når du pakker.
  2. Husk på å sikre lasten godt. Bruk stropper eller lastenett som du fester til forankringspunktene i bagasjerommet. Har du bagasje inne i bilen kan den sikres med bilens bilbelter.
  3. Legg små gjenstander i hanskerommet eller andre sikre steder. Fest nettbrett og telefoner slik at de ikke ligger løst. Ikke legg løse gjenstander på hattehyllen.
  4. I takboksen skal du kun ha lette gjenstander – pass på at du ikke overskrider maksimalvekten for taklast. Hva den er finner du i vognkortet eller i bilens instruksjonsbok. Husk på å ta med vekten av skiboksen og takstativ.
  5. Dyr fraktes best i bur – eller i en sele som er laget for sikring av dyr i bil. Ikke la kjæledyr være løse i bilen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *