Juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet

Ikke kjøp gavekort til jul

Gavekort for milliarder ligger ubrukt i skuffene rundt om i det ganske land. Forbrukerrådet fraråder å gi gavekort i julegave.

Vi hører jevnlig fra økonomieksperter som anslår at det ligger ubrukte gavekort for milliardverdier i norske skuffer og lommebøker. Når forbrukerne må forholde seg til et hav av ulike gyldighetsperioder er ikke det så rart.

– Vi mener at det er ikke er noe poeng å kjøpe gavekort som julegave, gitt risikoen for at gaven plutselig blir verdiløs, sier juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet.

Frister og gebyrer

Ofte risikerer man at gavekortet taper verdi som følge av gebyrer, i tillegg til at hele summen kan forsvinne hvis gavekortet har kort frist. Hvis du likevel skal kjøpe gavekort, bør du forsikre deg om at det har lang levetid og er gebyrfritt.

– Vår anbefaling er å skrive et hyggelig julekort og heller overføre penger, eventuelt gi kontanter, sier Iversen.

I april i år ba Stortinget regjeringen vurdere en styrking av forbrukernes rettigheter ved kjøp og bruk av gavekort. Regjeringen ble også bedt om å vurdere innføring av forbud mot at gavekortutsteder kan trekke gebyr fra kortet etter at det er solgt.

– Vi venter i spenning på nye regler, men inntil de er på plass mener vi at gavekort ikke lenger er noe du bør kjøpe i julegave, sier Iversen. Han ber folk sjekke skuffer og lommebøker før jul, slik at gamle gavekort muligens kan finansiere deler av årets gavehandel.

Husk byttelapp

Hvis du først skal kjøpe gaver, er det bra for både miljøet og lommeboken å sikre at julegaver mottakeren ikke trenger kan byttes i noe hen har behov for. Da er det viktig å be om byttelapp når du handler.

 – Det å bytte julegaver er ingen lovfestet rettighet, men det er tradisjon at butikkene tilbyr folk å bytte gaver i romjulen. Det er derfor butikkenes bytteregler som gjelder, og de varierer fra butikk til butikk, sier Iversen.

Selv uten byttelapp pleier det å gå greit å bytte varer i romjulen, men det aller tryggeste er å ha med en byttelapp.

– Husk at produktet ikke må være brukt når du skal bytte. Både lapper, emballasje og forsegling må være intakt, sier Iversen.

Mange butikker har svært romslige bytteordninger hele året, og vilkårene er skrevet både byttelappen og på nettsiden.

Råd om gavekort

  1. Velg et gavekort som er gyldig i flere butikker (universalgavekort)
  2. Lang gyldighetstid er en fordel
  3. Får du gavekort, samle dem i lommeboka så du husker å bruke dem

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *