Har du noen tørre skiver av julekake eller vørterkake i brødskuffen? Perfekt til å lage arme riddere, foreslår Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn. Foto: BrodogKorn.no

Ikke la julekakene ende i søpla: Her er smarte måter å bruke dem på

2 av 10 kaster mer mat i løpet av desember enn ellers i året. Det viser en ny undersøkelse utført av Opinion for MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn. Hovedgrunnene til at maten går rett i søpla er at mange lager for mye mat, har ikke plass til å oppbevare rester og baker for mye.

Har du brukt tid og krefter på å bake eller kjøpe inn gode småkaker til jul? I så fall er det kjedelig både for deg og miljøet å kaste de som blir til overs. Og når januar kommer vil vi jo gjerne slippe å bli fristet av for mange søte saker …

Smart bruk av julekaker

–  Tenk utenfor «kakeboksen» med julekaker du har igjen! Er pepperkakehuset ranet for alt godteri og pynt, og står og ser trist ut? Ikke kast det! Kanskje det kan bli bunnen i en ostekake eller iskake? Eller hva med å blande pepperkakene i en halvsmeltet isrest og fryse den inn igjen? Da har du plutselig en helt ny type is, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.

Nordbø har flere gode ideer som gir nytt liv til julekakene:

Det enkleste og beste er bare å knuse kakene og strø kakesmulene over for eksempel multekrem, iskrem eller andre desserter. Noe som kan løfte opplevelsen både til konsistens, smak og utseende. Foto; BrodogKorn.no
Har du laget pikekyss til jul? De kan du knuse i grove biter og blande i litt pisket krem sammen med litt jordbærsyltetøy. Da får du det de i England kaller Eton mess. Du kan også prøve å lage en juleversjon av Eton mess med knuste pepperkaker. Foto: MatPrat.no
Har du pepperkaker igjen kan du toppe dem med blåmuggost og fikensyltetøy – perfekt for kveldskos eller som enkel juletapas når du får gjester på julebesøk. Foto: MatPrat.no

– Det skal lite til for å bruke opp det du har i juletida, og julekaker har god holdbarhet, i alle fall noen uker. Både penger og ikke minst tiden du har brukt på å bake kan være god motivasjon for å tenke nytt om julekaker, oppfordrer Nordbø.

De vanligste årsakene til at julematen går i søpla

  • 70 % sier at de lager for mye mat, noe som resulterer i mer matsvinn.
  • 26 % sier de ikke har plass til å oppbevare restene
  • 23 % sier de baker for mye (julekaker)
  • 19 % sier at maten har stått for lenge på bordet/benken
  • 18 % er usikker på matens holdbarhet
  • 16 % sier de ikke vet hva de skal lage av restene

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *