Flå i Hallingdal Foto: Bente Damengen Tollefsen

Januarværet: Varmt i nord og snørikt i sør

Kirkenes har lagt bak seg en rekordvarm måned og Kongsberg har hatt tre ganger så mye nedbør som de pleier i januar. Hvordan var det ellers i landet i måneden som gikk? Vi har oppsummert de viktigste tallene.

Kirkenes har lagt bak seg den varmeste januar noensinne målt og Kongsberg har hatt mer enn dobbelt så mye nedbør som de pleier i januar. Hvordan var det ellers i landet? Vi har oppsummert måneden.

Rekordvarmt i Øst-Finnmark

På 60 år er det aldri målt så varm januar som i år i Kirkenes. Øst-Finnmark lå hele 4-5 grader over normalen i januar. Det i en måned som var litt varmere enn normalt for landet som helhet.
Hele rapporten for januar finner du her
Aller varmest var det på Marstein i Rauma den 25. januar med 17 grader. Det har vært store svingninger i temperaturen noe som har gitt en god del utfordringer i form av hålke mange steder.

Mye snømåking i Sør-Norge

Det kom mer nedbør enn vanlig i januar for landet totalt sett, men nedbøren er ulikt fordelt. I Sør-Norge har det vært mer snømåking enn på lenge en god del steder.
Kongsberg skiller seg ut med tre ganger så mye nedbør som normalt i januar. Nesbyen, Veggli, Ramnes, Tørsdal og Lista fyr har alle satt nye månedsrekorder.
Beitostølen og Vang i Valdres er to steder med lange måleserier og de noterer seg begge for nest mest snø noensinne i januar. På Sjusjøen har det kommet omtrent dobbelt så mye snø om i fjor på samme tid.

Svært lite sjøis i Arktis

Det er svært lite sjøis i Arktis nå, og for januar ble det den 3. laveste sjøis-utbredelsen som er observert.
– Det er svært lite sjøis nå sammenlignet med normalperioden 1991-2020. Det er den 3. laveste utbredelse som har blitt observert med satellittmålinger for januar forteller Signe Aabøe i Meteorologisk institutt.
Våre målinger av sjøis går tilbake til oktober 1978.
Meteorologisk institutt overvåker sjøisutbredelsen i både Arktis og Antarktis.  Dagsferske observasjoner finnes på cryo.met.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *