Ivar Antonsen

Jazzfestival med sterk lokal forankring

Unge talenter bryner seg på tunge veteraner når det for andre gang inviteres til Drammen jazzfestival. Det er også en tung lokal profil på festivalen som finner sted i Drammen kulturhus 28. september til 1. oktober.

– Det lukter krutt av artistnavn som Wallumrød og Bjella. Det er morsomt å se en ny generasjon nå ta opp arven etter sine foreldre, sier bookingansvarlig Frode Bjørnstad. Festivalens første konsert er med Pilfink, med de tre 17-åringene Julian Lenth-Johannesen, Christina Lilja Wallumrød og Bergljot Bjella.

Drammensjazz

Syttenåringene får fredag selskap av seksti- og syttiåringene i Winnæs/Antonsen/Kamfjord/Rud. Du får ikke mer jazz i en kvartett enn denne, med saksofonist Jørn Winnæss, pianist Ivar Antonsen, bassist Olaf Kamfjord og trommeslager Espen Rud. De spiller originale komposisjoner av drammenserne Winnæss og Antonsen, samt standardlåter i egne arrangementer. De tilstreber en markant, moderne swing i de raske låtene, og langsomme låter med rike stemninger.

Lørdag blir først jazzmatiné med Drammen Storband, i en konsert som spenner fra «The American Songbook» med storbandklassikere fra Count Basie og Duke Ellington til brasiliansk bossanova.

Iiris Viljanen. Foto: Per Kristiansen

Finsk jazz

– Lørdagskvelden gleder jeg meg stort til finske Iiris Viljanen, en personlig favoritt med en unik signatur. Hun spiller en slags «jazz på finlandssvenska», og har blitt sammenliknet med navn som Keith Jarrett og Jan Johansson, sier Bjørnstad.

Viljanen har en variert ballast og sang på det første albumet med Vasas flora och fauna, vant Grammis for albumet «Den lilla havsfrun», har suksess med juleturneen «En finsk jul» og spilte i teaterstykket «Det vilda» på Orionteatern i Stockholm.

Lørdag spiller også Skikkelig Jazz Trio, hvor «Oslos mest abstrakte komp» Per Zanussi og Ståle Liavik Solberg inviterer med seg forskjellige tredjepersoner til en unik – men alltid swingende – trio.

Søndag byr Makan, med Emil Brattested, Mats Mæland Jensen, Bjørnar Kaldefoss Tveite og Magnus Aannestad Oseth, på utelukkende originale komposisjoner. De beveger seg fra det mørke og komplekse til det lette og drivende, med låter som drar i retning av moderne jazz og alternativ rock. I tillegg blir det konsert med Buskerud ungdomsjazzorkester, et band med unge, talentfulle musikere i alderen 15–20 år.

Gratis film

– Festivalen starter torsdag 28. september med gratisvisning av filmen «Whiplash», en fantastisk og Oscar-belønnet film om en ung og ambisiøs jazztrommis sin reise mot sitt mål om å bli en av de aller beste i verden, sier Bjørnstad.

Den unge trommeslageren får hjelp av en instruktør som med psykopatisk presisjon tvinger ham inn i en verden av verbal og fysisk terror, der jakten på storhet og perfeksjon blir en besettelse.

I tillegg til konsertene blir det fredag og lørdag også jazzplatesjappe i Kulturhuset med salg av vinyl og cd-er, og dj-er som spiller musikk mellom livekonsertene.

Festivalens plakat er malt av kunstneren Christer Karlstad fra Drammen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *