Å helle varmt matfett ned i vasken kan gå helt fint, helt til det plutselig ikke gjør det likevel. Foto: Mari Rosenberg/ifi.no

Jul og nyttår er høytid for tette rør

Nordmenn som heller flytende matfett i kjøkenvasken kan få en ubehagelig og dyr opplevelse. Dette gjør du for å få alt annet enn tette rør til jul.

Kjøkkenet er ett av de mest brukte rommene i huset under jul- og nyttårsfeiringer. Ribbe, pinnekjøtt, lutefisk og kalkun pryder norske kjøkken på denne tiden av året, og dette er fettrik mat. Selv om matfett er flytende når det er varmt, tar det en helt annen konsistens når det kjøler seg ned, og det har en tendens til å sette seg der det ikke skal.

– Alt for mange heller fettet rett i sluket i vasken. Det blir mat til rottene, og kan føre til tette rør. Det bør unngås. Hell fettet i en tom drikkekartong før det har stivnet, og kast det i restavfallet, sier Heidi Sanne hos Krefting.

Stivnet og avkjølt fett kan du fjerne med en slikkepott og kaste i mat- eller restavfallet. Ved å være oppmerksom på hva du skyller ned i vasken og samtidig sørge for regelmessig vedlikehold av avløpet, kan du unngå mange potensielle problemer.

Når avløpet er potte tett

Er avløpet potte tett, og det ikke renner unna noe vann er det to ting du kan gjøre, mener Espen Engmann, rørlegger og teknisk fagsjef hos Rørkjøp.

– Det første du kan gjøre er å få tak i en stakefjær eller en avløpsåpner med sugekopp for å prøve å fikse problemet selv. Det kan være utfordrende, og du bør vite hva du gjør, ellers kan du gjøre vondt verre.

Dette er verktøy du kan få tak i hos faghandlere eller byggevarehus, men som kjent er det mange røde dager i jula. Når nettopp jul og nyttår er høytid for tette rør, betyr det at det kan være vanskelig å anskaffe dette umiddelbart.

Ring etter hjelp

– Om det ikke funker er neste alternativ å ringe en rørlegger eller et spylefirma for å komme å åpne rørene. Det finnes flere rørleggere som har verktøy til å håndtere spyling av rør, men snakk alltid med rørleggeren først, og forklar problemet, fortsetter Engmann.

Er det behov for denne typen tjenester, baller kostnadene fort på seg. Et raskt søk på internett kan gi en pekepinn på prisklassen, men det er fordyrende når slike uhell skjer kveldstid på røde dager – i tillegg til at det kan bli stressende å håndtere med gjester på besøk. Enkelt vedlikehold kan derimot være forebyggende.

– Du kan unngå å havne i denne situasjonen om du ikke heller fett i avløpet, det er der problemet starter. Vedlikehold avløpet med et fettløsende rengjøringsmiddel og varmtvann i ny og ne så er du langt på vei, sier Engmann avslutningsvis.

Slik bruker du avløpsåpner

Begynner vannet å renne sakte unna eller lage surklelyder i kjøkkenvasken, kan du redde deg inn ved å bruke en proppløser eller en avløpsåpner. Husk å lese bruksanvisningen nøye, her er for eksempel fremgangsmåten ved bruk av Plumbo Heavy Gel.

– Hold flasken stødig når du skrur av korken for å unngå søl, og bruk alltid hansker når du bruker sterke rengjøringsmidler, understreker Heidi Sanne.

  1. Åpne flasken på et stødig underlag for å unngå søl.
  2. Hell produktet i sluket til vasken, 150-200 ml er nok.
  3. La det virke i 15-20 minutter.
  4. Kok opp vann med en vannkoker, slik at vannet du heller i sluket er kokende. Etterskyll med varmt vann fra kranen.

Andre avløpsåpnere kan ha andre fremgangsmåter, også innenfor samme merke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *