SØKENDE: Jan-Erik Hanssen, kjent fra Den sjette sans, søker etter energier i en leilighet i Havnegate på Tangen.

Julerengjøring på høyt plan

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i desember 2009.

Det har bodd mange her i dette huset i årenes løp, og dagens beboer flyttet inn for seks år siden. Han har hele tiden følt tunge og energikrevende krefter i rommene.

– Folk som er på besøk hos meg, blir veldig slitne, sier han. – Noen sovner rett og slett i sofaen!

Tungt

– Det er tungt å gå opp trappa her, sier Jan-Erik Hanssen, klarsynt fra Skoger og kjent fra TVNorgeserien Den sjette sans. – Og så mye trafikk og farting det var i gangen!

Men inne i stua er det noe helt annet. Det tar ikke mange minuttene før Jan-Erik har kontakt, og søkepinnene han bruker virrer rundt.

– Ingen lystelig sjel dette, sier han. – Han føler seg litt forsmådd, det er ordet som dukker opp. Som om han ikke fikk det han ventet av livet. Eller at han ikke fikk gitt det han skulle. Han henger igjen i leiligheten her, for han har ingen andre steder å dra.

Ensom og forsmådd

Det man vet med sikkerhet er at en organist i Tangen kirke bodde her i mange år. Og at det har vært et trykkeri i etasjen under.

– Jeg ser ingen instrumenter eller musikk her, sier Jan-Erik. – Han er mer en funksjonær. Med betydning. Han kan nok ha vært knyttet til menigheten, men ikke med musikk. Han hadde autoritet, men jeg føler også alkohol. En trist historie. Han viser seg ensom, men jeg aner en kvinneskikkelse i livet hans. Mulig hun forlot han på grunn av alkoholen. Han døde ikke her, men helt til det siste var det hit han måtte. Og her er han ennå. Det er noe han vil, noe han ikke bli ferdig med, og jeg tror det har med å vise verden at han ikke var en bitter og sær mann innerst inne. Misforstått og forsmådd.

På tide å gå

Jan-Erik Hanssen setter seg ned i hjørnet av sofaen. Her mener han denne mannen tilbrakte mye tid til å gruble. Det henger igjen energier her som gjør at det verker i hodet og kvalmen stiger opp hos Jan-Erik.

– Vi får se til å hjelpe denne sjelen over i lyset. Få ham til å forstå at hans plass ikke lenger er her, at det er andre som bor her nå.

Jasn-Erik tenner lys og røkelse.

– Røkelsen er for å rense, lyset symboliserer målet, sier Jan-Erik. Videre snakker han høyt til energien som befinner seg tungt inne i stua. Ber ham innstendig om å gå mot lyset, ikke se seg tilbake. Så synker han sammen, temmelig utslitt, men glad. 

Annerledes

– Nå er det rent her, sier han. – Og det er fred.

Lufta har blitt annerledes. Leiligheten virker nesten tom og kjedelig.

– Nå er det opp til de levende å fylle den med gode energier, sier Jan-Erik. 

Jan-Erik tar en siste kontrollrunde med søkepinner rundt i stua. De er helt rolige der de snurret rundt bare for noen minutter siden.

Det kan bli julefred i hjemmet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *