En hel kalkun gir en ekstra feststemning. Å kunne skjære opp en nystekt stor kalkun ved bordet og servere smakfullt tilbehør til en herlig sharingmeny; det er fest! Foto: matprat.no

Kalkun på topp til nyttår

Kalkun er fortsatt nyttårsfavoritten i Norge. Samtidig oppgir 1 av 10 at de vil spare utgifter i høytiden ved å redusere antall gjester. MatPrat-kokken foreslår en sharing-meny der alle tar med seg 1-2 retter hver.

Ifølge årets ferske juleundersøkelse gjennomført av YouGov for MatPrat, oppgir 28 prosent at de spiste kalkun nyttårsaften i fjor. Det er en nedgang på seks prosent fra MatPrats forrige juleundersøkelse.

– Kalkun er nordmenns store favoritt på nyttårsaften, og 28 prosent av oss spiser kalkun til middag. Men én landsdel skiller seg ut, nemlig Vestlandet. Her står pinnekjøttet så sterkt at når det først er jul, så holder det ikke å spise det på julaften – det må serveres på nyttårsmenyen også. I Vestland fylke spiser hele 33 prosent pinnekjøtt på nyttårsaften, sier MatPrat-kokk Cecilie Maske.

Dette spiser nordmenn på nyttårsaften:

Kalkun: 28 prosent

Pinnekjøtt: 16 prosent

Ribbe 9 prosent

Biff/helstekt filet eller kylling: 6 prosent

Grønnsaker: 3 prosent

Endringer i tradisjoner og matvaner

– Jeg tror den lille nedgangen på kalkun kan skyldes en endring i nyttårsfeiringen. Det er mindre tradisjonelle middager der alle sitter til bords, og vanligere med en minglefest med tapas eller småretter.

Undersøkelsen viser også at folk tar mange grep for å redusere utgiftene høytiden, 28% ønsker å spare inn på strøm og varme. 1 av 10 ønsker å spare penger ved å redusere antall gjester.

– Det er forståelig at mange nå tar grep for å spare penger, også på nyttårsfeiringen. Sharingmeny, der mange små retter utgjør måltidet, er et godt valg. Det er helt innafor å be gjestene ta med seg 1-2 retter hver. Slik deler man på utgiftene, og ikke minst arbeidet med å lage selskap.

– Når man spiser en sharing-meny kan alle også bli sittende rundt bordet, som gir et helt annet fellesskap rundt måltidet, sier Maske.

MatPrat har mange forsalg på sharing-meny med ulike råvarer og smaksbilder:

https://www.matprat.no/julemat/sharingmeny/svinecarre-til-fest/

https://www.matprat.no/julemat/sharingmeny/ost-som-sharing/

https://www.matprat.no/julemat/sharingmeny/helstekt-kalkun-i-feststemning/

https://www.matprat.no/julemat/sharingmeny/vegetar-wellington-med-smak-av-jul/

https://www.matprat.no/julemat/sharingmeny/reinsdyrstek-med-eksotisk-vri/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *