Stig Henning Pedersen i Farmasiet

Kan minske skader ved hjerteinfarkt

Medisinen Coxor hevdes å minske sannsynligheten for skader ved hjerteinfarkt.  – Denne medisinen kan redde mange liv, sier Stig Henning Pedersen i Farmasiet.

I undersøkelsen, gjennomført av Respons Analyse for Farmasiet, oppgir 66 prosent nordmenn at de kjenner noen som har vært rammet av hjerteinfarkt. I tillegg er omtrent halve befolkningen bekymret for at de selv eller noen nære kan bli rammet.

– Akutt hjerteinfarkt oppstår ved en plutselig blokkering av en blodåre som ernærer hjertemuskelen, som kan være skummelt. Har du medisinen tilgjengelig kan du imidlertid vinne litt tid, da virkestoffet kan bidra til hjertet fortsatt blir forsynt med blod, sier Pedersen.

Han legger til at du alltid skal ringe 113 umiddelbart, dersom du har mistanke om hjerteinfarkt.

Kvinner og menn kan ha ulike symptomer

Selv om de aller fleste (92%) er klar over de typiske symptomene på hjerteinfarkt (smerter i brystet, kortpustethet, kaldsvette, kvalme og/eller brekninger) er det viktig å huske på at kvinner og menn kan ha ulike opplevelser.

– Det hele 3 av 10 nordmenn ikke vet, er at kvinner ofte kan ha uspesifikke symptomer som verk i rygg, nakke, skuldre, ubehag øverst i magen og/eller tungpustethet. Dette gjør at det ikke alltid er like enkelt å oppdage symptomer på hjerte- og karsykdommer hos kvinner som hos menn, sier Pedersen.

1 av 4 nordmenn er heller ikke klar over at hjerteinfarkt kan være arvelig, ifølge undersøkelsen.

– Dersom du har foreldre eller søsken som har hatt hjerteinfarkt kan du være arvelig disponert. Coxor kan særlig være aktuelt for disse, samt røykere eller personer med høyt blodtrykk og kolesterol, sier farmasøyten.

Bør gå til anskaffelse på arbeidsplassen

På spørsmål om hvor man bør ha legemiddelet tilgjengelig svarer 23 prosent nordmenn på arbeidsplassen. Pedersen sier seg enig i dette.

– På en arbeidsplass er det gjerne ulike aldre, bakgrunner og livsstiler. Å ha en pakke i skapet sammen med førstehjelpsskrinet kan derfor være en god ide, sier han.

For de ekstra utsatte kan det være en trygghet å alltid ha dette tilgjengelig i veska eller bagen, noe 4 av 10 nordmenn mener man bør ha.

– Legemiddelet er et stort gjennombrudd, og både de som er friske eller har hatt infarkt tidligere kan ha nytte av det. Sett i lys av hva det kan bidra med, bør det være like viktig som å ha røykvarsler i huset, avslutter Pedersen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *