KIWI starter priskrig på fisk – og oppfordrer politikerne til momskutt

Helsemyndighetene anbefaler nordmenn to til tre fiskemåltider i uka, men nå viser en ny undersøkelse at fire av ti nordmenn har valgt bort fisk på grunn av pris. KIWI kutter derfor prisen på fisk for å bevise overfor politikerne hva som må til for at vi skal spise sunnere.

Det mangler ikke på gode ambisjoner fra myndighetene. Fra 2017 til 2023 var målet at nordmenn skulle spise 20 prosent mer fisk. Resultatet: Forbruket av fisk og sjømat er i dag 12 prosent lavere enn i 2015.

– Konsumet av fisk og sjømat fortsetter å synke. Folk vet at fisk er sunt og ønsker å spise mer fisk, men skal det skje, må de gode rådene bli billigere, sier kommunikasjonsdirektør Kristine Aakvaag Arvin.

Lang vei å gå

En ny undersøkelse utført av Respons analyse for KIWI viser et dystert bilde for nordmenns fiskekonsum:

  • Sju av ti har valgt bort sunne matvarer på grunn av egen økonomi.
  • Fire av ti har valgt bort fisk på grunn av pris.
  • Når vi spør hvorfor folk ikke spiser fisk oftere, er den høye prisen den vanligste årsaken.

– Veien er dessverre lang til målet om fisk til middag to til tre ganger i uka. Samtidig vet vi i KIWI at det er mulig å endre folks vaner. Da vi i 2019 kuttet prisen på fisk tilsvarende momsen i seks uker, økte fiskesalget med hele 42 prosent. Folk tar sunnere valg, når det legges til rette for det. Med trangere tider for folk flest, mener vi det er på tide å minne politikerne om det, sier Arvin.

Sunn priskrig

Lørdag ettermiddag ble det kjent at KIWI planla momskutt på fisk fra mandag, og en konkurrent fulgte etter og sa de vil kutte 20 prosent.

– KIWI er prispresseren, og det er bare positivt at konkurrentene følger etter. KIWI skal alltid være billigst, og kutter selvsagt tilsvarende eller mer. Vi er stolte av å ha startet nok en priskrig på sunne varer, sier Arvin.

 – Politikerne må ta sitt ansvar

Respons Analyses undersøkelse viser at hele sju av ti nordmenn mener politikerne burde fjerne momsen på fisk.

– Vi er trygge på at vi om seks uker har bevist at svaret på å endre nordmenns synkende fiskekonsum ligger i lavere priser. Momskuttet er kostbart, men vi tar regninga de neste ukene for å statuere et eksempel. Så håper vi at politikerne følger opp og tar sitt ansvar.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *