STOLT: Kokkeutdannet butikksjef John-Are Forsland er stolt over å tilby gode fiskeprodukter.

Kjøttrøbbel gir fiskelykke

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i mars 2013.

Ingen tvil om at medias dekning av hestekjøtt i lasagne og andre kjøttskandaler den siste tiden har fått fart på omsetningen hos Sjøveien på Buskerud Storsenter.

– Jeg synes det er fint at media tar opp saker om mat, selv om de har sensasjonspreg, sier daglig leder John-Are Forsland fra Sjøveien.

– Det gjør folk mer bevisst på hva de spiser. Som kokk er jeg lidenskapelig opptatt av mat, og at maten skal være ren og ekte.

PRIMA ØRRET: Norsk fjellørret, vokst opp under mest mulig naturlige omstendigheter, er en bestselger på Sjøveien. John-Are Forsland har kunnskapen om alle produktene.

Surimi

Det har også vært skandaleoppslag i media om fisk og såkalt surimi som blir det samme som MUK i kjøttproduksjon. 

– Det at folk opplever å få fiskekaker på supermarkedet som er laget av surimi, gjør jo igjen at de kommer hit, hvor fiskekakene lages av malt fiskefilet uten surimi. Og selvsagt uten palmeolje, sier John-Are.

Det er utelukkende fersk fisk som selges på Sjøveien. Og det betyr fullstendig fersk – det er under 24 timer siden den svømte glad og lykkelig i havet. I fiskebransjen er det akseptert å kalle fisken fersk dersom den fryses om bord i båten og fraktes i den tilstanden til butikken. Det skjer ikke i Sjøveien. Fem butikker under samme firma har en egen sjåfør som henter flybåren fisk på Gardermoen hver morgen. Denne fordeles ut til de forskjellige butikkene.

Helt fersk

John-Are er på jobb i sju-halv åtte tiden. Da skal benker skures og salater, fiskesuppe lages og fiskekaker stekes. Alt er lagd på kjøkkenet i butikken, og det brukes kun rene råvarer.

– Folk merker det etter noen smaksprøver. Det er stor forskjell på fiskekakene her og på vanlige matbutikker. Det er stor forskjell på fiskefiletene også. Har man kun spist frossen fiskefilet, blir det en opplevelse å smake fersk fisk for første gang.

Og det, mener John-Are, er den største feilen vi gjør når vi prøver å overbevise barna våre om at fisk er godt. Vi bruker for dårlige råvarer og tilbehør.

– Overkokt torsk med bein og kjedelig poteter er ikke akkurat gode barndomsminner. Hva med å prøve pasta som tilbehør, og en spennende saus?

John-Are kommer gjerne med forslag til de som lurer.

FERSKE REKER: Sesongen for reker er rett rundt hjørnet. Folk vil ha smaken av reker og hvitvin så fort det er mulig å sitte på terrassen, tror Jon-Are Forsland.

Sushi flater ut

Bestselgerne er fiskesuppe, samt laks- og seifilet. Nå er skreisesongen straks over, og da overtar rekene. 

– Sushimarkedet har flatet ut, sier Forsland.

– De som virkelig liker sushi, kjøper det, men de som kjøpte det kun fordi det var en trend, har sluttet.

Klippfisk er derimot på opptur. Denne norskproduserte tørrfisken er veldig populær i andre land, men her hjemme har vi først nå begynt å få øynene opp for denne godbiten.

– Det er mye mer enn bacalao som kan lages av klippfisk, og vi har mye å lære fra utlandet om vår norske råvare. Vi legger merke til at det er flere og flere som spør etter det, og om det, sier John-Are Forsland. 

I disken ligger også diverse røkt fisk. Og dette er selvsagt ikke fisk som er saltsprøytet og tilsatt røyksyre, slik som mye av røkt fisk i dagligvaren er.

– Vi bruker et røkeri på Hamar. Der saltes fisken med grovsalt og røykes på gamlemåten. Ekte vare, sier John-Are.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *