Klarer du deg uten nett i 72 timer?

Det er smart å tenke beredskap også på nett og mobil. Her er fem tips til hvordan du kan forberede deg.

Denne uka er det Egenberedskapsuka, og det er smart å tenke over hva man gjør dersom strømmen blir borte eller mobilnettet skulle falle ut i kortere perioder. I Norge har mobilnettene reseverestrøm for to eller fire timer ved strømbrudd.

— Vi har sterk og robust infrastruktur på strøm og nett i Norge, men vi har alle et eget ansvar for å tenke gjennom hva vi selv kan gjøre for å være mindre sårbare i situasjoner der strømmen kan forsvinne eller mobilnettet gå ned i kortere perioder. Det sier Ellen Høstmark Bustø som er kommunikasjonsdirektør i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.

Her er 5 gode råd til egenberedskap for nett og mobil:

  • Sørg for at du har batteribank ladet opp slik at du kan få ladet mobilen om strømmen forsvinner en stund.
  • Husk at du også kan bruke bærbar PC eller bilen din som strømkilde dersom du trenger å lade mobilen.
  • Vurder abonnement hos ulike mobiloperatører – så mister ikke alle i husstanden dekningen dersom det oppstår en feil i ett av mobilnettene. Mange mobiltelefoner har for eksempel mulighet for å ha to eller flere SIM-kort/eSIM. Da kan man både ha familieabonnement som hovedabonnement, og at en i husstanden samtidig har et ekstra og rimelig abonnement fra en annen operatør, dersom man har behov for den ekstra sikkerheten.
  • Nkom har sørget for at det i flere kommuner i landet er sikret tre døgn reservestrøm til enkelte basestasjoner rundt for eksempel kommunehus eller kommunesenter. Dit kan du dra om du har mistet mobildekningen der du bor, og trenger dekning for viktig kommunikasjon.
  • Husk at du kan ringe nødnummer 112 selv om du mangler mobildekning fra din operatør, mangler eller har et ødelagt SIM-kort eller ikke har penger på kontantkortet. Så lenge det er en aktør som har nett tilgjengelig vil du nå frem til nødetatene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *