Hetebølger over hele Europa sommeren 2023, gjorde at temperaturen i mange storbyer og yndede feriedestinasjoner bikket over 40 grader. Med rekordhøye temperaturer i minne, er det nå mange turister som ser etter kjøligere destinasjoner for årets ferie. Ifølge Google Trends-data har det vært en økning på 300 prosent i søkeordet «kjøligere ferier» sammenliknet med samme tid i fjor.
Konseptet «Coolcation» er ifølge Conde Nast Traveler den siste globale reisetrenden som preger turisters reiseønsker. Det betyr enkelt og greit å legge ferien til et kjøligere reisemål.
– Vi ser en økning i reisende som ser etter destinasjoner med mer behagelige temperaturer og hvor du også kan gjøre en god deal. Nordmenns tradisjonelle «favorittdestinasjoner» som Spania, Italia og Hellas hadde rekordhøye temperaturer forrige sommer, og det er også på sommeren at disse reisemålene er dyrest, forteller Bjørn Tore Larsen, salgssjef i Icelandair.
– De høye temperaturene betyr at mange føler seg ukomfortable på reisen, og en kjøligere destinasjon er mer håndterlig for de som sliter i intense temperaturer. Trenden rundt «kuldereiser» kan også ses i sammenheng med at vi har en mer fleksibel hverdag, som fortsatt er preget av litt hjemmekontor. Det øker våre muligheter til å reise på tidspunkter vi vanligvis ellers ikke ville reist.
Island er et av reisemålene som trekkes frem som den ultimate kuldereisen, men Norge troner også høyt på listen blant internasjonale turister. Ifølge Larsen kan det være en fordel å reise i lavsesongen da det er rimeligere, lettere å finne billetter og mindre kø på typiske turistaktiviteter.
– Island er ikke rammet av den eksepsjonelle varmen vi ser ellers i Europa på sommeren. Det er også en trygg destinasjon å reise til både hvis du reiser alene, som par eller som familie. Du er aldri alene på Island og får lett venner der, sier Larsen.
Nordmenn booker fortsatt sent
Etter koronatiden har nordmenns reisevaner endret seg betraktelig. Den tydeligste endringen er at vi nå bestiller reiser mye senere enn før.
– Nordmenn booker fortsatt ekstremt sent. Det har begynt å ta seg opp for mai og sommeren, men vi ser at mange sitter på gjerdet og venter med å bestille av ulike årsaker, sier Larsen.
Til Island har det likevel vært godt med bookinger, og det er flere som har tatt turen til sagaøya for å se vulkanutbruddet.
– Segmentet av reisende til Island er ofte forskjellig fra de som prioriterer sydenturer. Så det blir spennende å se om «kuldereiser» etablerer seg hos de som primært vil til varmere strøk, og om de vil vurdere Island som alternativ. Det har nok også mye med hvilken type ferie og opplevelser man ønsker, sier Erla F. Birkisdottir, daglig leder i Islandspesialisten.
– Vår erfaring er at nordmenn glemmer relativt fort, så bare tiden vil vise om høyere temperaturer på feriedestinasjoner kommer til å gjenta seg slik at folk velger bort sydenferien.
Kuldereiser har mye å by på
– Reisene vi arrangerer til Island er for de som er interessert i natur, historie og kultur. Vi får flest forespørsler fra nordmenn som vil oppleve den varierte naturen og geologien på Island, og mange vil gjerne ta et bad i de unike varme kildene som finnes rundt hele øya. I tillegg er det mange som ønsker å lære om historien og tilknytningen til Norge, forteller Birkisdottir.
Hun forteller at de pleier å dele de reisende i to grupper; Fra vår til høst er det mange som vil reise rundt hele Island, gå fotturer og ri på Islandshest. Det er også grupper som bedrifter, vennegjenger og storfamilier som vil bo i Reykjavik under hele oppholdet, men som drar på ulike utflukter og aktiviteter i området. På Island er hovedstaden tett på den varierte naturen, så kombinasjon av by- og opplevelsesferie er ønsket av mange.
– Det kan være lurt å være tidlig ute med å planlegge turen til Island, siden det kun går rutefly og det er ingen restplasser. Mange velger å bestille pakkereiser som er skreddersydd dine behov, slik at du bare kan lene deg tilbake og nyte kuldereisen, avslutter Birkisdottir.