Marit Stokkenes (t.v) er styremedlem i Kulturnatt og jobber i Drammen Kulturhus, og Christin Bastiansen er også styremedlem Kulturnatt og jobber i Buskerud musikkråd.

Kulturnatt Drammen – kulturen sover aldri

Tekst og foto: Awat Sarzali

Kulturnatt Drammen er mer enn bare en natt med kulturaktiviteter. Det er en begivenhet som forener mennesker, åpner dører til nye kulturelle horisonter, og styrker fellesskapet i byen.

Slike arrangementer er fundamentet for samfunnslivet, og fremmer økonomisk, kulturell, sosial og emosjonell velstand. Hvordan vil Drammen blomstre som en kulturell by hvis vi utvider kulturelle arrangementer til nattestid?

En natt fylt med mangfoldige opplevelser

Drammen Kulturnatt, et samarbeid mellom Union Scene og Drammens Museum, er et av de mest spennende kulturelle arrangementene i byen. Det hele startet i det små i 2014, inspirert av København Kulturnatt, og har vokst til å inkludere over 60 arrangementer de siste årene. Med over 4500 besøkende hvert år, er slike arrangementer avgjørende for å vise frem byens dynamiske kulturliv og skape en følelse av samhold blant innbyggerne.

Høydepunktene for årets kulturnatt den 24.mai

Årets kulturnatt byr på en rekke spennende aktiviteter. Blant høydepunktene er dropp inn-dåp i Bragernes kirke og den elektriske tannlegestolen for barn – en unik lydinstallasjon på Union Scene. Styremedlem Christin Bastiansen kommenterer: -Det er spesielt og gøy at de ønsker å være med på Drammen Kulturnatt.
Disse innovative aktivitetene viser hvordan kulturelle begivenheter kan være både underholdende og meningsfulle.

På Drammen Kulturhus presenterer Drammen Glassverk Musikkorps “Svingende Perler,” en konsert som garantert vil få publikum til å danse i stolene. Vokalist Christin Bastiansen og dirigent Henriette Wie Flaig lover en svingende og underholdende kveld. Musikk spiller en viktig rolle i å styrke følelsen av fellesskap og tilhørighet i en by. En annen spesiell begivenhet er kunstnermøtet med Tom Erik Andersen på Galleri Athene. Andersen presenterer sin første skulptur med temaet “I am important, I make a difference.” Det vil være servering av kake og bobler, og kunstneren selv vil være tilstede for å diskutere sitt verk. Kun 18 skulpturer er tilgjengelige, noe som gjør dette til en eksklusiv opplevelse.

Skaper minneverdige øyeblikk

Marit Stokkenes påpeker hvordan Drammen Kulturnatt bringer folk sammen:
-Publikum opplever ting som de ikke visste fantes, får øynene åpne for nye kulturtilbud og steder.
Med en lav terskel for deltakelse og gratis inngang, har arrangementet en unik evne til å nå ut til alle samfunnslag og gjøre kultur mer tilgjengelig.

– En av de mest minneverdige øyeblikkene i fjor var da regnet stoppet og sola brøt gjennom akkurat i det pop-up koret nådde høydepunktet i refrenget på Ypsilon-brua. Slike øyeblikk viser hvor magisk kulturelle arrangementer kan være. Å skape flere slike uforglemmelige opplevelser er en viktig ambisjon for fremtiden, sier Marit Stokkenes.

Utfordringer og muligheter

Arrangørene møter praktiske utfordringer, som å få tillatelser til arrangementer på utradisjonelle steder samt leiekostnader. Mer finansiering ville hjulpet dem å utvide tilbudet og markedsføre bedre.

– Vi ønsker å få med flere aktører og mer finansiering for å kunne tilby flere arrangementer. Økt støtte til kulturelle arrangementer vil kunne løfte byens kulturliv til nye høyder, sier Christin Bastiansen.

Målet er å inkludere enda flere aktører og utvide programmet til å omfatte flere utradisjonelle arrangementer og ute-kino. Styremedlem Marte og Christin håper å få med flere restauranter med en egen kulturnatt-meny. Å involvere flere lokale bedrifter i slike kulturelle initiativer vil berike arrangementet ytterligere.

Kulturnattens kraft

Drammen Kulturnatt viser at kultur kan være gøy, tilgjengelig og engasjerende for alle. Kulturens kraft ligger i dens evne til å samle folk fra alle samfunnsgrupper og skape en felles opplevelse. Ved å utvide arrangementene til nattestid, kan vi kanskje ikke bare forsterke byens kulturliv, men også bidra til en økonomisk oppblomstring ved å tiltrekke flere besøkende og turister.

Denne natten illustrerer hvordan kulturelle aktiviteter kan være både underholdende og meningsfulle, og hvordan de kan bidra til å forme byens identitet. Når vi reflekterer over betydningen av slike arrangementer, blir det tydelig at de spiller en kritisk rolle i å bygge et mer inkluderende og levende samfunn. Det er en påminnelse om at kultur ikke bare handler om underholdning, men også om bevisstgjøring, inkludering og samfunnsbygging. Slike arrangementer styrker sosiale bånd og skaper stolthet og tilhørighet i lokalsamfunnet.

Hvordan kan vi som samfunn bidra til å fremme kulturelle aktiviteter og gjøre dem tilgjengelige for alle? Dette spørsmålet står sentralt i videre utvikling av kulturelle arrangementer i Drammen. Ved å tenke bredere og mer innovativt om kulturens rolle, kan vi kanskje finne nye måter å berike våre liv og styrke vårt fellesskap på.

Se hele programmet for kulturnatten på kulturnattdrammen.no.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *