Et godt råd ifølge ernæringsrådgiveren i Melk.no er å huske på at det ikke er mellom jul og nyttår som er avgjørende, men heller maten man spiser mellom nyttår og jul som virkelig teller.

Kvinner får dårlig samvittighet av å spise i julen

I en ny undersøkelse kommer det frem at mange kvinner sliter med matskam i høytiden. 2 av 3 kvinner under 45 år sier de får dårlig samvittighet av alt julematen.

Totalt svarer over halvparten av befolkningen at de i forbindelse med alle festlighetene i desember får dårlig samvittighet for å spise for mye usunn mat, men verst står det til med yngre kvinner – der svarer hele 65 prosent at de kjenner ekstra på den dårlige følelsen etter at de har kost seg med julemat.

Dette viser en landsrepresentativ undersøkelse utført av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

Ernæringsrådgiveren i Melk.no mener det er synd at mat i økende grad blir forbundet med skam og dårlige følelser, snarere enn matglede og kos.

– Mange av oss opplever å stå i en spagat hele desember mellom hyggelige sammenkomster med mye god mat og drikke på den ene siden, og et uromoment av angst og frustrasjon rundt matgildet på den andre siden, sier Terese Glemminge Arnesen i Melk.no.

Et godt råd ifølge ernæringsrådgiveren er å tenke på at det ikke er mellom jul og nyttår som er avgjørende, men heller maten man spiser mellom nyttår og jul som virkelig teller.

– For å ha et sunt kosthold generelt, kommer du langt med helt vanlig mat kombinert med sunne måltidsvaner og fysisk aktivitet. En passelig mengde grove kornprodukter, meieriprodukter, kjøtt og fisk, og rikelig med frukt og grønnsaker, sier Glemminge Arnesen.

Kostholdsrådgiveren mener det er positivt å ha fokus på helse og kosthold, men at det derimot ikke er sunt om julen blir en tid hvor mange kjenner på skam og forvirring fremfor matglede.

– Det er synd at så mange sitter igjen med dårlig samvittighet i en tid hvor det skal være lov å kose seg litt ekstra og kjenne på den gode matgleden, avslutter Glemminge Arnesen.

Spørsmål: «Desember er en måned med adventstid, julebord, juleselskaper, nyttårsfeiring og andre festligheter. Har det, i forbindelse med disse festlighetene, hendt at du har fått dårlig samvittighet for at du har spist for mye usunn mat?

Svar Alle Menn 18-45 Kvinner 18-45 Menn 46+ Kvinner 46+
Får dårlig samvittighet
Ja, ofte 16  18  27  8  13
Ja, noen ganger 35  35  37  31  38
TOTALT 51  53  64  39  51
Nei 47  44  34  60  48
Vet ikke 2  3  2  1  1
 100  100  100  100  100

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *