Det er bekymringsfylt at grafen fortsetter å peke nedover når det kommer til frukt og grønt inntak. Det er spesielt hos en gruppe det er tydelige tendenser.

Kvinner gir barna frukt og grønt – spiser mindre selv

Ferske tall fra en undersøkelse om forbruk, matvaner og kosthold viser at én av fire kjøper mindre frukt og grønt nå enn for to år siden. Det er spesielt en gruppe som ofrer eget inntak av frukt og grønt.

Undersøkelsen som er gjennomført av Norstat i november-desember 2023 (1), gir innsikt i nordmenns matvaner og hvordan økonomiske faktorer påvirker deres matvalg. Det er spesielt kvinner med hjemmeboende barn som gir barna frukt og grønt og spiser heller mindre selv.

– Det har blitt ekstremt når vi ser at enkelte dropper å spise frukt og grønt, sånn at de skal ha råd til å gi det til barna, sier ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) Iselin Bogstrand Sagen.

I undersøkelsen er 49 prosent av alle kvinner med hjemmeboende barn enig i utsagnet «jeg gir barna frukt og grønt og spiser heller mindre selv».  Også mange menn svarer det samme, 44 prosent er enig i utsagnet.

Videre viser undersøkelsen at det spesielt er frukt og grønt som er dyrt i innkjøp, som bær og avokado, som kvinner gir mest til barna og spiser lite av selv.

Forbruksundersøkelsen “5 a day”, som gjennomføres årlig på oppdrag fra OFG, viser også at kvinner spiser mindre frukt og grønt.  Gjennomsnittlig porsjoner frukt og grønt har for kvinner gått fra 3,7 porsjoner i 2018 til 3,1 porsjoner i 2023.

– Det er et stort dropp for kvinner. Vi ser klart at den økonomiske påvirkningen på matvaner er tydelig, med halvparten av befolkningen som mener at dårlig økonomi påvirker endringene de ønsker å gjøre i kostholdet, opplyser Sagen.

Ikke råd til å spise sunt

Undersøkelsen avdekker at økonomiske bekymringer har en betydelig innvirkning på nordmenns matvalg. Halvparten av utvalget mener dårlig økonomi påvirker deres ønske om å gjøre positive endringer i matvanene og kostholdet.

Resultatene indikerer også økonomiske utfordringer som en barriere for sunne matvalg. 55 prosent mener at det kan være vanskelig å følge Helsedirektoratets kostråd på grunn av høye kostnader.

– Har det rett og slett blitt for dyrt å følge kostrådene, som baserer seg på helt vanlige råvarer alle bør ha råd til? Det er bekymringsverdig at det er hit vi har kommet, avslutter Sagen.

Liste over frukt og grønt rangert etter hva vi spiser mindre av pga. pris:

  • Blåbær
  • Jordbær
  • Bringebær
  • Avokado
  • Mango
  • Druer
  • Melon
  • Tomater
  • Appelsiner
  • Epler
(1) Landsrepresentativt undersøkelse 18 år og eldre, Norstat november 2023. På oppdrag fra OFG.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *