FULLT: - Et overfylt skrivebord reflekterer hodet, mener Gro Svendsen, direktør i Ringo Leker AS.

Leketøybransjens Klara Klok

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i mai 2010.

Gro Svendsen (52) har en egen spørrespalte på Ringo sine hjemmesider. Nå har hun svart på 7.000 spørsmål.

– Det spørres om mye rart. De fleste spørsmålene går ut på om når vi får visse leker, og tekniske spørsmål, sier Norges lekemor. – Men det hender det dukker opp rare spørsmål. I alle fall rare å stille meg. Som for eksempel da jeg ble spurt – flere ganger – om Fritjof Nansen og polferden hans. Hvem som vant og sånn. Først tenkte jeg at jeg ikke ville svare, men så ble jeg jo nysgjerrig selv, og googlet det. Senere viste det seg at det var en skoleoppgave som flere elever ville ha svar på. 

GROOGLE: Gro Svendsens har egen spørrespalte på ringo.no. Over 7.000 spørsmål har hun svart på, og her spørres det om absolutt alt!

Elsket Østen

Hun begynte med leker allerede som 18-åring. Først hadde hun en ekstrajobb på Steen & Strøm, og var innom forskjellige avdelinger. Konfektavdeling, der hun økte mer i kilo enn omsetningen, platebaren, der hun elegant delegerte alt som hadde med musikk å gjøre av mangel på musikkinteresse, reiseeffekter og kort og papir. Men lekeavdelingen var midt i blinken, særlig etter at hun fikk være med til Østen på jobbreise for første gang.

– Da var jeg solgt, sier hun, og bare elsket dette kaoset hun ble presentert for. – Det var nok den turen som avgjorde at jeg ville være i denne bransjen.

Fin lekeavdeling

Steen & Strøm hadde landets fineste leketøysavdeling i mange år. Den minnet om verdenskjente butikker som Hamley’s i London. Der jobbet Gro, med noen avbrudd frem til magasinet gikk konkurs i 1992.

– Da var jeg høygravid med min sønn, og lå på Rikshospitalet da jeg fikk nyheten, husker Gro.

Sønnen var ikke mange ukene gammel da hun overtok en Fetter Klovn-butikk på Brynsenteret i Oslo. Da var hun gift med en mann som hadde tre barn fra før, og bodde i Røyken.

VN Leker

Lyche var enerådende i lekebransjen i Drammen. Da denne avdelingen ble lagt ned, startet VN Leker. Dit ble Gro Svendsen hentet for å være med å starte opp. VN Leker har befestet seg i markedet på kvalitetsleker med tradisjoner, og holder fortsatt til i Drammen. Gro, derimot, flagret videre til Ringo i 1996. Hun ble oppringt av direktøren som ba henne søke på jobben sin fordi han skulle slutte. Og resten er historie. I dag er det seks mennesker som bemanner Ringo AS på hovedkontoret. De har 114 butikker rundt i landet som de samler til messe to ganger i året.

I mellomtiden har Gro rukket å bli skilt, og gift på ny. Igjen med en mann med tre barn fra før. Nå har hun til sammen syv barn, inkludert sønnen hun har født selv.

Grimstad

Direktørjobben skjøtter hun tre dager på kontoret i Drammen, og resten fra hjemmekontoret i Grimstad, der hun og familien har bodd i 11 år. ”Hjemme” i Drammen er Rica Park Hotell der hun får ”hyggelige priser”.

– Teamet vårt på Ringo er helt utrolig. Det er en voldsom stå på-iver og mye lekenhet, sier Gro. – Det hender rett som det er at en eller annen griper et lekegevær, hiver seg ned på gulvet og ruller rundt som en sniper! Ideene flommer og møtene våre kan av og til virke temmelig intense. 

Hjørnekontoret på Gulskogen har vinduer på tre kanter. Der står også møtebordet, og et temmelig overfylt skrivebord. 

– Et overfylt skrivebord reflekterer hodet, smiler Gro. – Her er det alltid full aktivitet!

Mye reising

Det er ikke mye Gro Svendsen ser av Drammen når hun er her.

– Det blir kontoret, hotellet og svømmehallen.

Der har hun årskort og trener hver dag når hun er her. 

– Jeg begynte å legge på meg, skjønner du, sier hun. – Måtte begynne å gjøre noe aktivt. I tillegg vurderte jeg alvorlig å kutte ut rødvinen, for alkohol har jo mye kalorier. Men så var det noen som tipset meg om at den kaffen jeg drikker inneholder 240 kalorier i hver kopp! Da byttet jeg kaffe og beholder rødvinen!

Foruten de messene Ringo arrangerer hvert år, er det alltid en utenlandsk messe som fortjener et besøk. Gro reiser til Asia en gang i året, men også til andre land.

– Det er på messene vi holder oss oppdaterte over hva som kommer og trendene.

BAMSEKOS: Etter snart 35 år i lekebransjen, er leker fortsatt gøy, mener Gro.

Fulltreffere

At Gro Svendsen har kommet til direktørstolen i Ringo, skyldes nok hennes teft for hva som slår an blant barna eller ikke.

– Første gang jeg så Zhu Zhu (årets mest populære leke), visste jeg at den ville bli en hit, og det ble det. I dag klarer vi ikke å skaffe nok av disse små hamsterne, sier Gro.

Men hun har tatt feil også, og glemmer ikke det så lett.

– Jeg var overbevist om at G-Force, actionfigurene til Disney-filmen, ville bli en monsterhit. Det skjedde altså ikke. En total flopp.

Det er tydelig at leker fortsatt er morsomt, og at Gro Svendsen har beholdt sitt barnlige sinn til tross for økonomiske opp- og nedturer. Mest opp, for Ringos del.

– Leker ER gøy, sier hun. – Enten er jeg dum, eller har tungt for det, men selv etter snart 35 år med leker, synes jeg det er kjempemorsomt!

Sitater: 

Spørsmål: ”Hei gro vil du prøve og skifter style hår ditt til mohawk?”
Svar: ”Tja… Gro.”

Spørsmål: ”Jeg er penere enn deg.”
Svar: ”Heldig for deg

Spørsmål: ”Hvorfor er narkotika farlig?”
Svar: ”Fordi det er gift for kroppen. Gro.”

Spørsmål: ”Hva kaltes de mennene som tvang igjennom kongens vilje med våpenmakt?”
Svar: ”Tja, kongens menn eller noe slikt? Gro.”

Spørsmål: ”Du Gro, vet du når starter fotball-VM og hvor lenge varer det?”
Svar: ” Det starter 11 juni og varer 1 mnd. til 11 juli. Gro;)”

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *