FARGESPRAKENDE: Vesker laget av gamle blader og magasiner. 

Lekre søppelprodukter

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i februar 2010.

Hva med en veske av gamle sykkelslanger? Eller en lekker pute av bilbelter? Ina Aspestrand kan tilby dette og mer til.

Som ingeniør godt i gang med karrieren sin fant hun plutselig ut at det var noe helt annet hun ville gjøre. Sammen med en kollega satte hun seg ned og lagde en grundig forretningsplan, og etter hvert dannet konseptet seg: Firmaet ble til Pug AS, og formålet var gjenbruk og økologi.

– Vi selger fairtrade produkter og ting som er laget av det folk kaller søppel, sier Ina. 

MYKE: Ina Aspestrand driver Pug AS, og liker godt disse klutene av bambus fordi de er økologiske og veldig absorberende.

Utrolig bambus

Pug har også satset på bambusprodukter.

– Det er et helt utrolig råmateriale, sier hun, og viser frem deilige, myke håndklær. – Det kan jo brukes til absolutt alt! Man kan spise det, bygge hus av det, lage møbler av det, og til og med lage tekstiler av det. Det beste av alt er at det vokser kjempefort, og selv om det er en type gress, kan diameteren bli temmelig stor og hules ut til boller etc.

Det er et kriterium at de som lager produktene får mest mulig av utbytte, men det er vanskelig å verifisere alle plantasjene til å bli fairtrade. En slik godkjenning koster ofte mye mer enn de små produsentene kan ha råd til.

Søppelberget

– Det er et hav av søppel på jorda nå, sier Ina Aspestrand. – Vi bruker og kaster, og dermed slutter virkningen av produktet. Vår filosofi er at et produkt gjenvinnes til noe annet, og får en ny syklus, før den kanskje kan brukes til noe annet igjen. Sånn blir søppelberget mindre, og produktene får lengre levetid.

I utstillingen som hun har hjemme på eiendommen i Lier, finner vi et slakteforkle i gjenvunnet seilduk, papirgjenvinningssekker laget av gamle aviser og magasiner, og lekre vesker av bildekk eller magasiner.

Flotte, resirkulerte glass, og kopper av bambus, dekkeservietter av gamle striesekker og store bager av seilduk er blant produktene.

KAN DET VÆRE…: Ja, dette er puter laget av gamle bilbelter.

Hoteller

Hun driver hovedsakelig import, og selger ut produktene via butikker i de store byene.

– Det store ønsket mitt er å komme inn på hotell- og restaurantbransjen, sier hun. – Slike økologiske produkter gir hoteller en fin profil.

Hjemme bruker hun omtrent bare bambusproduktene på kjøkkenet, og da datteren reiste til Australia for et halvt år, fikk hun med seg et bambushåndkle.

– Det holder i flere uker uten vask, påstår Ina. – Jeg brukte det i Syden, og det var bare å riste det og henge det til tørk. Neste stranddag var det like mykt og absorberende, og slett ikke klissete.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *