FIN INNGANG: Hele Svensefjøset bærer preg av godt håndverk, og inngangen er et blikkfang. F. v.: Brygger Eskild Alexander Bergan, eier og driver Linda-Marie Opsal, soussjef Steffen Hollund og driver og kjøkkensjef Ivan Salem Hame. Fraværende: eier Sveinung Opsal

Liers delikate fjøs

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i juni 2016.

I begynnelsen var det verken planer om mikrobryggeri eller selskapslokaler, men ønsket om å skape sin egen arbeidsplass på den lille gården, drev ideene fram mot det fjøset er blitt i dag.

Historien om Svensefjøset er historien om et fjøs som ble til underveis.

–Jeg er utdannet sykepleier, og tenkte dette ville bli et fint sted for rekreasjon og terapi for mennesker med utfordringer enten fysisk eller psykisk, sier Linda-Marie Opsal fra Lier. I utgangspunktet tenkte vi å kombinere grønn omsorg, landbruk og dyr i en eller annen form.

Sammen med mannen Sveinung kjøpte hun eiendommen like ved Hegg skole i Lier for fem år siden. Utgangspunktet for kjøpet var at de ville ha litt ekstra jord å drive på. Som forpaktere av prestegården på Frogner ønsket de å utvide driften. De startet byggingen av fjøset, og Linda-Marie med sin sykepleierbakgrunn begynte å leke med ideen om å skape sin egen arbeidsplass hjemme. 

Mat og drikke

–Det var som om fjøset begynte å utvikle seg selv, og jo mer vi bygde, desto større ble endringene i planene, sier hun.
–Min mann og jeg er lidenskapelig opptatt av mat og drikke. I den grad at vi reiser på smaketurer så ofte vi kan. Og da kom tanken på et slikt sted her i Lier. Vi bor jo midt i matfatet med all den gode produksjonen som er i Lier og områdene rundt.

Alt har skjedd i en rasende fart, og i januar i fjor sto fjøset ferdig til å ta i mot gjester. Lokalene tar i mot gjester til bryllup og andre feiringer, og snart meldte behovet for en kokk seg. 

–Vi fant Ivan. Han er en ildsjel og en med nøyaktig de samme tankene som vi har. Vi forsto at vi ikke kunne ansette han, for da ville han raskt bli ”stjålet” fra oss, så derfor inviterte vi ham til å drive stedet sammen med oss, forteller Linda-Marie. 

RAMSLØK: Kokk Ivan Salem Hame er omtrent daglig ute i skogen nå for å plukke delikatessen ramsløk. FOTO: PRIVAT

Kokk med særpreg

Med Ivan Salem Hame på laget, tok det fort av med maten. 

–Noe av det første Ivan gjorde da han begynte her, var å dra til Eiker Gårdsysteri for å lære om ostene deres. Senere har han besøkt gårder og produsenter i området vårt for å sikre at vi får de aller beste råvarene. Og han henter en del av råvarene selv. Nå er han omtrent daglig ute for å plukke ramsløk, sier Linda-Marie.

–Ramsløken står bare et par uker til, og vi sørger for å hente så mye vi kan, sier Ivan. Han er ung og idealistisk, og har overbevisning om både økologi, kortreist og utnyttelsesgrader av produktene. Norsk tradisjonsmat er han også opptatt av.

Etter at Ivan begynte, ble det satt opp menyer både for catering og selskaper i lokalene; en treretters, en femretters og det de kaller maulemat – bedre kjent som koldtbord. Oppdragsmengden har økt, og ganske fort ble det klart at de trengte mer hjelp på kjøkkenet. Soussjef Steffen Hollund ble ansatt, og snart må de øke staben ytterligere.

RØKER: Bak på denne gråtassen henger røkeren. I den røkes mye mat på gammelt vis. På traktoren sitter Linda-Marie, og bak står Ivan, Steffen og Eskild.

Egen røker

–Det er mange måter å tenke økonomi på, sier Ivan.
–Vi lager og utnytter maten mest mulig økonomisk. Vi bruker ikke bare indrefiletene, men også deler av dyret som trenger lengre tilberedningstid. I maulematmenyen har vi blant annet andelår og svineribbe. Dette er egentlig seige saker, men med rikelig tid og god tilberedning blir det veldig godt. Vi har egen røker på hjul som blir flittig brukt. For min del er den røkte ribba mye bedre enn indrefileten.

–Røkeren har vi gjerne med oss når vi har cateringoppdrag. Innen rimelig avstand, selvsagt. Da drar vi den med vår lille gråtass-traktor, sier Linda-Marie.

BRYGGERIET: Svensefjøsets bryggeri mangler ingenting, verken av utstyr, størrelse eller ideer til nye produkter. FOTO: PRIVAT

Bryggeri

Til god mat hører god drikke. 

–I fjor høst begynte vi å brygge eget øl. Et bryggeri med 50-liters tank, bare som en test eller forsøk på hobby, forteller Linda-Marie Opsal.
–I dag har vi et stort anlegg med en god produksjon, og alt har skjedd veldig fort. Vi har ansatt en brygger på heltid, Eskild Alexander Bergan, og også her er det mye spennende på gjæring. 

Nye øltyper prøves ut og planlegges hele tiden, og samtidig er det salg av ølet på Svensefjøsets ”Åpen låve”-arrangementer som holdes noen ganger i året. Ølet har også funnet veien ut av Lierbygda, og er å få kjøpt på noen få steder i Oslo. Bryggeriet har blitt en egen avdeling i Svensefjøset, og har fått navnet Hegg Ølkompani.

Nyanskaffede bier på gården skal forsyne dem med honning til både mat og den nye mjøddrikken som skal igangsettes.

–Og maltrestene etter bryggingen bruker jeg til knekkebrødene vi selger, sier kokken Ivan.

Butikk og bolig

–Ting skjer veldig fort her, det er ingen tvil om det. Det koker av ideer hos oss, og vi forsøker, innen fornuftens grenser, å sette noen av dem ut i livet, sier Linda-Marie.

Det skal satses mer på utleie av lokalene til kurs og konferanser, og Svensefjøset har investert i lyd- og bildeutstyr av høy kvalitet. Foreløpig har det vært mest brylluper og lignende, noe Linda-Marie synes er stas å være med på. Slike fester er imidlertid i helgene, og målet er å fylle ukedagene også.

Annen aktivitet skal det også bli.

–Snart åpner vi dørene til vår lille gårdsbutikk her på fjøset. Her skal vi selge øl, vår gode limonade, knekkebrød og annet snadder, og satser på å ha åpent hver fredag, sier hun.

Ved inngangen til Svensefjøset bygges det på begge sider av oppkjørselen. Dette skal bli en portalbolig, og på sikt skal nok et våningshus settes opp.

VAMP: Gruppa Vamp fra Haugesund var nylig på besøk for å besiktige Svensefjøset før konserten på fredag. De var begeistret for lokalitetene. FOTO: PRIVAT

Vamp til helgen

I fjor arrangerte Svensefjøset Bjørn Eidsvåg-konsert i samarbeid med kommunen. Det ble en stor suksess, og i år våger Svensefjøset seg på egen konsert. Det er Vamp som kommer på fredag, og konserten foregår utendørs. 

–Forhåndssalget har vært over all forventning, og vi har god plass her ute. I fjor var det rundt 1.000 på gårdsplassen, og enda var det plass til flere. Det er fortsatt mulig å forhåndskjøpe billetter, men det blir også billettsalg i døra, sier Linda-Marie.

–Salg av øl og annen drikke, samt noe å spise, blir det selvsagt også.

Det Haugesundbaserte bandet Vamp, kjent for sanger som Tir N’a Noir og Liten fuggel, har vært på besøk på Svensefjøset, og sier de er begeistret for stedet og gleder seg til å spille der på fredag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *