Denne helgen er det første søndag i advent, og mange steder er elleveåringer invitert til å overnatte i kirken. Foto Eirik Arneberg / Den norske kirke

Lys våken: Elleveåringer overnatter i kirken

Førstkommende helg er det første søndag i advent, og mange steder er elleveåringer invitert til å overnatte i kirken fra lørdag til søndag. Arrangementet kalles «Lys våken» og markerer starten på adventstiden – som handler om å vente på lyset som kom til verden ved at Jesus ble født i julen.

Kirker over hele landet inviterer barn til å leke, synge og lære sammen på «Lys våken». De får utforske kirken og troen sammen med andre. På «Lys våken» er det aktiviteter og oppgaver slik at de får lære om advent og hvorfor vi feirer jul.

Finn et arrangement i kirken i ditt nærområde på skjerikirken.no.

Mange steder får barna overnatte i kirken, som mange sier er et høydepunkt. De ruller ut liggeunderlag og soveposer – og sover mellom kirkebenkene. På søndagen kan de stå opp, spise frokost og gå rett på gudstjeneste der foreldre og søsken også deltar.

Fornøyde elleveåringer

På Lys våken får barna lære sanger, snakke om hva som gir dem håp, hva advent er, morsomme aktiviteter og overnatte i kirken. Tidligere Lys våken-deltakere er svært fornøyde:

– Det gøyeste er at jeg får være sosial og bli kjent med nye folk.

– Det er ikke skummelt i det hele tatt. Bare spennende og veldig kjekt.

– Jeg fikk masse mye venner og være med på mange gøye aktiviteter.

Å være våkne for det som skjer

– Lys våken er en viktig tradisjon og en opplevelse for livet for tusenvis av elleveåringer, sier kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum.

– I trygge omgivelser kan de få utforske og bli kjent med sin lokale kirke og den kristne troen.

«Lys våken» handler ikke om at barna skal være våkne hele natten, forklarer kirkerådslederen:

– Det handler om at de skal være våkne overfor det som skjer i verden, og menneskene som er rundt. I tillegg kan samlingen gi en opplevelse av at Gud er lys våken for oss – at han alltid passer på oss.

De fleste menigheter arrangerer «Lys våken» i forbindelse med advent, men noen menigheter har det på andre tidspunkt i året. I fjor deltok mer enn 6.400 barn på «Lys våken».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *