Det er mye du kan gjøre selv i hjemmet, men det er også oppgaver du må få inn fagfolk for å hjelpe deg med. Foto: Frende Forsikring.

Mange gjør dette hjemme, men det er ikke lov

Mange leker elektriker eller rørlegger hjemme. – Det er ikke lov. Vi ser jevnlig at folk får dyre skader etter slett hobbyarbeid. I verste fall kan det gå helt galt.

Det sier produktsjef i Frende Forsikring, Øystein Øren.

I en fersk undersøkelse Norstat har utført for Frende sier hele 1 av 3 at de har gjort enkelt rørleggerarbeid som å skifte blandebatteri eller kraner hjemme hos seg selv. 1 av 5 sier at de har gjort elektrisk arbeid som å skifte automatsikringer eller montere ny stikkontakt.

– Felles for alle disse jobbene er at de skal gjøres av autoriserte fagfolk. Slik er det med elektrisk arbeid og VVS, og det er det en grunn til, sier Øren.

Overdreven tro på egne ferdigheter

Frendeundersøkelsen viser også at det er stor forskjell mellom troen menn og kvinner har på egne fagfolkferdigheter.

Ulovlig rørleggerarbeid Ulovlig elektrisk arbeid
Menn 46 prosent 33 prosent
Kvinner 18 prosent 7 prosent

-Dette er bare tullete. Hvorfor halvparten av mennene mener de kan fikse rørleggerting, mens 1 av 3 menn tenker de har kompetansen til en elektriker skjønner jeg ikke, sier produktsjefen til Frende.

I undersøkelsen har 1000 nordmenn også blitt spurt om de synes det er greit å gjøre slikt arbeid hjemme.

– Svarene viser det samme. Nesten 40 prosent av menn svarer ja, mens bare 16 prosent av kvinnene er enige, sier Øren.

Dette må du holde deg unna

– Taklamper, downlights, varmekabler eller varmtvannstank. Det er de typiske tingene vi oftest ser at folk knoter med på egenhånd, sier Øystein Øren.

– Hvis det fører til skade på ditt eget eller andres elektriske anlegg, kan noen i verste fall miste livet. Det kan også føre til brann, og redusert utbetaling på forsikringen din hvis arbeidet er gjort feil. Husk at strøm er usynlig og gjør det vanskelig å oppdage potensielle farer, sier han.

Øren sier også at du teknisk sett har lov til å koble til oppvaskmaskinen på kjøkkenet selv, hvis rørlegger har klargjort for tilkoblingen.

– Men jeg vil anbefale alle å bruke rørlegger til dette arbeidet også. Det er kjipt hvis kjøkkengulvet plutselig er skadet og du ikke har koblet det skikkelig, sier han.

Brann- og vannskader koster milliarder

I fjor ble det meldt inn mer enn 410 000 skader på hus, hytte og innbo til norske forsikringsselskap. Det kostet 9,7 milliarder kroner. Tallene kommer fra Finans Norge.

– Det var en nedgang i det totale antallet skader på nesten 10 prosent, men totalkostnaden økte med nesten fem prosent. De dyreste skadepostene handler om brann og vann. Til sammen kostet disse to skadetypene 6,5 milliarder kroner. Jeg håper folk som vurderer å gjøre ulovlig elektrisk eller ulovlig rørarbeid selv tenker på det før de setter i gang, sier Øystein Øren.

Dette kan du trygt gjøre selv

Det meste av vedlikeholdsarbeid kan du imidlertid gjøre selv, uten frykt for å gjøre noe ulovlig.

– Generelt heier vi på at nordmenn har brukt penger på oppgraderinger i hus, hytte og hage. Solid vedlikehold er viktig og gjør at du er godt rustet mot vær, slitasje og andre vanlige skader. Så fortsett gjerne med det, men hold deg unna elektrisk arbeid og VVS, sier Øystein Øren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *