Dialogorganisasjonen DOTL deler ut gavekort for 450.000 kroner. Kortene skal hjelpe dem som ikke har råd til mat.
– Da vi fikk tilbudet om en andel av regjeringens julehjelp, var min første reaksjon å takke nei. «Dette hadde vi ikke tid til å organisere», sa jeg. Men med Frelsesarmeen på laget lot det seg gjøre, forteller koordinator i Drammen og omegn tros- og livssynsforum (DOTL), Ingeborg Altern Vedal.
Pengene kom via Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn. Det viste seg at behovet er stort:
– På noen få dager fikk vi mange søknader og nærmere 400 familier og enslige vil nå få litt mer å rutte med enn de ellers ville hatt, sier Vedal.
Mangfoldige frivillige
Økte priser på strøm og mat påvirker hverdagen til dem som allerede har minst. Regjeringen har derfor gitt en ekstra støtte på 20 millioner til organisasjoner som hjelper folk.
DOTL er en paraplyorganisasjon som jobber med religionsdialog og driver normalt ikke med denne type arbeid.
– I kriser kan fort velmenende amatører gå i beina på organisasjoner som vet hva de driver med. Derfor var det viktig for oss å få en profesjonell samarbeidspartner. Frelsesarmeen er en av de 29 menighetene, tros- og livssynssamfunnene som er medlem hos oss, og jeg er svært glad for samarbeidet med dem. For oss er det både viktig at pengene går til dem som trenger det mest uavhengig av om de feirer jul eller ikke, og at vi er nøye med å ivareta mottakernes personvern og verdighet, sier Vedal.
Både mottakere og frivillige har blitt rekruttert gjennom DOTLs medlemsorganisasjoner, offentlige etater og sosiale medier. I tillegg til Frelsesarmeen bidrar Den norske kirke i utdelingen av kortene.
– Takket være menighetene i Frogner i Lier, Svelvik, Mjøndalen og Fjell, kan folk som bor utenfor Drammen sentrum hente sine gavekort lokalt. Vi er glade for at både de og andre stiller opp. Våre frivillige er muslimer, hinduer, sikher og ulike slag kristne, sier Vedal.
Større behov
Frivillige er helt nødvendig for Frelsesarmeen og andre organisasjoners arbeid, men også de ansattes erfaring og innsats er viktig.
– Frelsesarmeen bruker 3 måneder på å planlegge sin årlige julehjelp. Vi fikk noen få uker på oss og har aldri gjort dette før. Vi hadde aldri klart logistikken og alle avgjørelsene uten å kunne lene oss på Frelsesarmeen, sier Vedal.
Frelsesarmeen i Drammen hjelper hver desember flere hundre familier med mat og gaver til barna.
– I år har pågangen vært større enn jeg har opplevd tidligere. Folk som før har klart seg uten hjelp, forteller nå at pengene ikke strekker til. De tør ikke bruke strøm til å varme opp boligen, de dropper å spise middag og de er redde for plutselige utgifter i vinter, sier Lill Torunn Løwe, leder for Omsorgssenteret, Frelsesarmeen Drammen.
Med bidrag fra enkeltpersoner, bedrifter, organisasjoner og myndigheter klarer Frelsesarmeen i Drammen å hjelp alle som har søkt om ulike former for støtte.
– Vi kan ikke gi alle alt de trenger, men vi kan i hvert fall bidra til de får det litt lettere i en ellers vanskelig tid, sier Løwe.