GLASS: Når Mona Sundal skal kose seg med Byavisa, drikker hun gjerne av et Marilyn-glass.

Marilyn i alle former

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i mai 2016.

Mona Sundal (73) fra Lier har en livslang samlemani. Det begynte med filmstjerner, og snevret seg inn til én av dem: Marilyn Monroe.

–Det begynte med at jeg sparte på utklipp fra blader som jeg limte inn i bøker, sier Mona Sundal.
–Noen ganger hadde jeg ikke lim, så jeg blandet mel og vann og lagde mitt eget.

 

UTKLIPPSBØKER: Mona Sundal startet med utklippsbøkene som ung pike.

Vakker og trist

En tidligere bar i underetasjen av huset på Stoppenkollen er omgjort til et lite museum med Marilyn Monroe-effekter. På et bord ligger en bunke gulnede utklippsbøker, med bilder og artikler sirlig limt inn helt fra Mona var liten.

–Jeg ble veldig fasinert av Marilyn. Jeg syntes hun var en veldig vakker kvinne, samtidig som det var noe ulykkelig ved henne. Jeg leste jo om hennes vanskelige barndom i fosterhjem, sier Mona.
–Mange sa hun bare var en blond, dum sexbombe. Men i virkeligheten var hun svært smart.

Marilyn ble oppdaget av en fotograf da hun var 16 år. Han tok noen nakenbilder av henne som ble publisert i USA og i resten av verden. Samme bildet henger på veggen hos Mona Sundal. Det var det bildet som gjorde at karrieren hennes tok av, og det ble faktisk spilt inn 30 filmer med Marilyn Monroe. Hun utga også flere plater.

SAMLING: Vesker, esker, t-skjorter, bilder og bøker. Dette er bare en liten del av samlingen.

Mange rykter

Et utseende som Marilyn hadde fører til negative ting også. Ryktene gikk, og hun opplevde menn som ikke var snille. 

–Hennes andre ektemann, baseballspilleren Joe DiMaggio, var eiesyk og sjalu. Han reagerte kraftig på karrieren hennes, og ville hun skulle bli en familiekvinne, sier Mona.

Toppen kom da det kanskje mest berømte bildet av Marilyn ble publisert – der kjolen blåser opp over en ventilasjonsrist. Paret ble skilt etter et kort ekteskap, og Marilyn virvlet videre. Neste ektemann var manusforfatteren Arthur Miller, en mann som var langt mer støttende i Marilyns karriere. Likevel var det to sterke viljer som til slutt endte i skilsmisse. 

De siste årene Marilyn levde, ble hun koblet til Kennedy-brødrene, president John F. og Robert. Dessuten til Frank Sinatra. Ikke noe av ryktene er bekreftet, ei heller dødsårsaken da hun ble funnet død 5. august 1962.

Førerkortet

Hjemme hos Mona Sundal finnes hundrevis av Marilyn-effekter. Alt fra massevis av bilder til glass, kopper, puter, vesker og bager, kjoler, sko og frimerker. Mona har til og med kopi av førerkortet hennes, Marilyn Monroe vin, champagne og parfyme. Mona stilte ut samlingen sin på Drammensbiblioteket for et par år siden, ellers har hun ikke vist den frem til andre enn venner og familie hjemme i Lier. 

–Den parfymen er veldig god, og jeg har lett etter den lenge nå. Tror jeg har funnet noen som selger den på nett i Frankrike, sier Mona.
–Champagnen skulle jeg gjerne hatt flere av. Den er god, men dessverre ikke til å oppdrive lenger.

SKO: Hva med et par lekre pumps med Marilynmotiv?

Mona får en del ting av venninner som er ute og reiser, og ellers følger hun med på nettet om noen selger noe.

–Fikk en melding fra en venninne som er i Spania, og som lurte på om jeg hadde en veske med Marilyn på. Akkurat den har jeg ikke, så kanskje hun tar med en til meg?

En byste av Marilyn er det mest verdifulle i samlingen. Men hun er mest glad i utklippsbøkene.

–Det gir meg stor glede å sitte og bla i dem. 

Bursdag

Marilyn ble født 1. juni for 90 år siden . Det har Mona Sundal tenkt å feire, og hun håper å møte noen som deler denne interessen.

–Jeg savner likesinnede, sier hun.

–Derfor prøver jeg nå å finne ut om det er flere i Norges land som samler på Marilyn Monroe. Eller noen som kunne tenke seg å gjøre det. Jeg leker med tanken på å selge samlingen, men jeg gjør ikke det til hvem som helst. Derfor vil jeg gjerne bli kjent med andre som har samme interessen som meg, sier Mona.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *