16. mars lavet det ned våt snø i Oslo, her fra Sinsen t-banestasjon. I mars ble det satt en rekke rekorder for høy døgnnedbør og høy månedsnedbør østafjells, og også flere rekorder for tørreste mars i Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland. Foto: Kathrine Lindsay, MET.

Mars måned var våtest østafjells

Flere stasjoner med mer enn 100 års drift har satt nedbørrekorder i mars, og en god del av nedbøren var snø. På topp troner Drangedal i Telemark med 220,2 millimeter.

For hele landet endte nedbøravviket nær normalen, men østafjells fikk flere stasjoner fra 250 til 330 prosent av normalen, mens i Møre og Romsdal og Trøndelag fikk flere værstasjoner under 10 prosent av den normale nedbøren, sier Jostein Mamen, klimaforsker ved MET.

Det har også blitt satt flere rekorder for tørreste mars i Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland.

– Det ble satt 17 stasjonsrekorder for døgnnedbør, 27 rekorder for høy månedsnedbør og 28 rekorder for lav månedsnedbør, utdyper Mamen.

Se hele rapporten her

De våteste stasjonene var

 • Flekkefjord (Agder) 257,9 mm (48 prosent mer nedbør enn normalt)
 • Gullfjellet (Bergen, Vestland) 257,3 mm (19 prosent mindre nedbør enn normalt)
 • Lyngdal (Agder) 256,6 mm (ingen normal ennå)

Gjennomsnittet av største månedsnedbør i mars i normalperioden 1991–2020 er 399 mm.

De tørreste stasjonene var

 • Bjorli (Lesja, Innlandet) 4,3 mm (94 prosent mindre nedbør enn normalt)
 • Åndalsnes – Kamshaugen (Rauma, Møre og Romsdal) 4,4 mm (96 prosent mindre nedbør enn normalt)
 • Leinstrand (Trondheim, Trøndelag) 4,5 mm (93 prosent mindre nedbør enn normalt)

Høyeste døgnnedbør var 61,0 mm, og ble registrert den 23. på Hovlandsdal (Fjaler, Vestland). Gjennomsnittet  av største døgnnedbør i mars i normalperioden 1991–2020 er 100 mm.

To stasjoner med rekordmye snø

Ved månedens slutt var det fortsatt det østafjelske som relativt sett hadde mest snø, med over 300 prosent av normal snømengde i enkelte områder.

To værstasjoner med mer enn 15 års drift, blant dem Tunhovd (Nore og Uvdal, Buskerud) med målinger tilbake til 1896, satte rekord for største snødybde i mars.

Varmt i Tafjord

Tafjord i Fjord kommune på Sunnmøre har hatt målinger siden 1930. I mars endte gjennomsnittstemperaturen på 6,7 grader, den nest høyeste som er registrert! Bare Landvik med 6,8 grader fra mars 2012 er høyere.

Til sammen ble det satt 5 rekorder for høy månedstemperatur i mars.

I det meste av landet var mars «Normal, mild» eller «Varm», men i Møre og Romsdal og Trøndelag kunne  enkelte områder klassifiseres som «Svært varme» og til dels «Ekstremt varme».

Landet i sin helhet var 1,9 grader over normalen i mars, og er den 13. varmeste i måleserien som går tilbake til 1901.

De varmeste stasjonene var

 • Tafjord (Fjord, Møre og Romsdal) 6,7 grader (3,4 grader over normalen)
 • Lysebotn (Sandnes, Rogaland) 6,1 grader (2,9 grader over normalen)
 • Fister-Sigmundstad (Hjelmeland, Rogaland), Eidfjord III (Vestland) og Sunndalsøra III (Møre og  Romsdal) 5,9 grader (henholdsvis 2,3 grader over normalen, ingen normal ennå og 3,0 grader over normalen)

De kaldeste stasjonene var

 • Cuovddatmohkki (Karasjok, Finnmark) og Sihccajavri (Kautokeino, Finnmark) -7,3 grader (henholdsvis  2,1 grader og 2,2 grader over normalen)
 • Kautokeino (Finnmark) -7,2 grader (2,0 grader over normalen)
 • Reinhaugen (Nesseby, Finnmark) -7,1 grader (1,0 grader over normalen)

Bakerst i rapporten finner du alle rekordene som ble satt i mars.

Temperaturen på Arktis litt over og litt under normalen

Jan Mayen var den varmeste stasjonen med et gjennomsnitt på -3,2 grader, 0,5 grader over normalen. Kvitøya var kaldest med -18,5 grader i gjennomsnitt (ingen normal ennå.)

Ny-Ålesund hadde en gjennomsnittstemperatur på -13,1 grader, noe som er 1,5 grader under normalen.

På Hopen var månedstemperaturen -13,3 grader, som er 2,8 grader under normalen. Svalbard lufthavn hadde en gjennomsnittstemperatur på -14,3 grader, 2,3 grader under normalen. Hopen registrerte den kaldeste mars-måneden siden 2013, mens Svalbard lufthavn hadde den kaldeste mars siden 2020.

Bjørnøya endte 2,0 grader under normalen, med en middeltemperatur på -7,4 grader.

Månedens høyeste maksimumstemperatur var 3,9 grader, og ble målt 20. mars på Jan Mayen. Den laveste minimumstemperaturen ble målt på Karl XII-øya den 29. mars med -31,4 grader.

Normal utbredelse av sjøis i Arktis

Sjøisen i Arktis er i mars målt til 14.89 millioner kvadratkilometer, noe som er den 15. laveste utbredelsen for mars som har blitt observert med satellittmålinger. I forhold til referanseperioden defineres dette som en normal utbredelse. Rundt Svalbard er isutbredelsen nå 0.59 millioner kvadratkilometer, en normal utbredelse for mars.

Framstredet har denne vinteren hatt mye mer sjøis enn på flere år, mens Barentshavet har vært preget av store områder med åpent hav. Nå ser forskerne på hvilken betydning rekordvarmt hav har hatt for sjøisen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *