Bildet er tatt av Russell Clark fra Pixabay

Menn har høyere kreftrisiko enn kvinner

Menn har 30 prosent høyere risiko for å få kreft enn kvinner. Og 43 prosent høyere risiko for å dø av sykdommen, viser utregninger fra Kreftregisteret. Vi går derfor nye veier for å få flere menn til å oppsøke lege når de får symptomer.

Foto: Janniken Klaveness
Av: Trine Hveem, distriktsleder Kreftforeningen.

Årsakene til at menn har høyere risiko forbundet med kreft er komplekse. Det handler ofte om at menn og kvinner rammes av ulike kreftformer. Det er ikke en god nok forklaring, og budskapet er at menn må komme seg tidligere til lege ved symptomer på sykdom. Kreft.

Sykdommen har dessverre ofte kommet lenger hos menn enn hos kvinner når den oppdages. Tidlig oppdagelse gir som regel et lettere og kortere behandlingsløp, og større muligheter for å bli frisk. Dere menn må bli flinkere til å oppsøke lege.

I 2022 fikk 38-265 mennesker i Norge kreft, 20.487 menn og 17.778 kvinner. De fleste kreftformer rammer menn oftere enn kvinner. Ifølge Kreftregisteret, er det 30 prosent mer kreft blant menn enn kvinner. Dødeligheten er også langt høyere for menn. Det er til ettertanke, og et faktum som må tas på største alvor.

Vi har derfor lansert en ny nettside Kreftforeningen.no/menn i forbindelse med Kreftforeningens nye kampanje. En mannekreftportal som oppfordrer dere til å gjøre noe med det. Ta tak dere gutta, boys og menn.

Målet med kampanjen er å øke menns kunnskap om faresignaler på kreft. Fikse nå, eller la det skure og gå? Hovedregelen er enkel. Har det ikke gått over i løpet av tre uker? Oppsøk legen din.

Ved akutt sykdom skal du selvsagt oppsøke hjelp med det samme. Det er de mer diffuse endringene som kan være vanskelig å vurdere selv. Føflekker som endrer seg, uvant avføringsmønster, utmattelse eller redusert matlyst. Mange menn venter i det lengste i håp om at det skal gå over av seg selv. Den trenden skal vi snu. Til din fordel.

Kreftforeningen ønsker å bidra til bevissthet om helse blant menn. Ikke la det skure og gå, kjære deg. Gjør noe med det nå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *