Monica Østenengen og Emil

Mini ekspedisjon til Askerudjuvet og den frosne fossen

Askerudfossen i Askerudjuvet er som en hemmelig skatt. Den ligger i naturreservatet Askerudbekken naturresevat. Det er en meget krevende tur med mange utfordringer man må forsere for å oppleve fossen.

Tekst og foto: Monica Østenengen

Askerudfossen ligger i et meget bratt juv der bekkefaret er dekket av falne trær og gigantiske steiner som ligger som hinder langs hele bekken. Men det er en enklere måte å komme inn til fossen på.

Min hund Emil og jeg startet fra Gulsvik kirke på Øst-Modum. Gikk 200 meter på Modumveien retning øst, krysset gårdstunet på Askerud gård og gikk mot skaukanten. Gikk i sporene fra quad bike et par hundre meter. På med truger og fortsatte bratt oppover i et elgtråkk i dyp snø i 3-400 meter til vi kom opp til utsikten over Tyrifjorden og deilig sol. Her kommer man inn på Hanseløkkeveien og følger den i cirka 200 meter til man kommer til et hoggsfelt på høyre side.

Jeg tok på truger og klatret over brøytekanten, nå var det urørt dyp snø som møtte meg – ingen hadde gått her før i år. Jeg er ny som trugebruker og i den anledning vil jeg bare si at.. maken til morsom måte å bruke snøen på!

Nå var vi fremme på toppen av det stupbratte juvet og det så ganske skummelt ut. Av med truger og på med kjettingbrodder. Emil måtte finne sin egen veg ned mens jeg akte og lirket meg nedover til bekken i bunn av juvet.  Her nede hørte vi bruset fra fossen og forventningene steg. Ferden er meget krevende på sommeren, og på vinterstid er det slett ikke ufarlig å ferdes her, for man vet ikke hva som ligger under snøen. Med forsiktige musesteg kom vi oss opp til den fantastisk imponerende og frosne Askerudfossen som så ut som et kirkeorgel i naturens katedral. Emil og jeg tok inn den vakre opplevelsen i noen minutter før vi glade og fornøyde manet oss opp til returen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *