Minnes de trafikkdrepte på søndag

I 2022 omkom 22 personer i trafikken i Viken, og fylket topper dermed den dystre statistikken over antall drepte i trafikken i 2022. Søndag 15. desember kl. 16 minnes vi disse og andre trafikkdrepte i en minnemarkering i Bragernes kirke i Drammen.

På markeringen deltar representanter fra utrykningsetatene og andre som jobber aktivt i arbeidet for trafikksikkerhet i Viken. Pårørende er også invitert. Trine Grøstad er en av dem som har opplevd tapet.

Trafikkofrenes dag i Viken er lagt til 15. januar og Bragernes kirke og torg i Drammen. Her vil Trine Grøstad dele sine tanker som etterlatt i samtale med biskop Jan Otto Myrseth. Fylkesrådsleder Siv Henriette Jacobsen er hovedtaler. 22 personer omkom i 2022, og  minnes med 22 fakler og opplesning av navn.

Ulykken

Vi spoler tilbake til 15. august 2013. Trine Grøstad og mannen Olav er på en flott konsert. Egentlig skulle han dratt på mc-tur med guttegjengen denne dagen, men har utsatt den på grunn av konserten. Han skal komme etter den påfølgende dagen, noe han gjør. Trine drar på jobb på tungbilskolen i Drammen.

Hva som skjer på veien i Telemark den dagen, er det ingen som vet. Olav Grøstad mister livet i en singelulykke. Han møtte aldri kameratene igjen, og heller ikke kona.

– Jeg var på jobb, og ingen fikk tak i meg der, derfor tok det tid før jeg fikk beskjed. Ulykken hadde skjedd mellom klokka ni og ti, men jeg fikk ikke vite det før ved 16-tiden. Da jeg kom hjem, var både prest, datter mor og bror der. Det er da den forferdelige følelsen kommer. Det er sorg og sjokk, og et behov for å se ham. Både politiet i Skien og folk på sykehuset i Notodden var enestående, forteller hun.
Så begynner blomstene å komme – de etterlatte teller til slutt cirka 70 blomsterhilsninger. For det var ikke bare Trine som hadde mistet noen, det var også en sønn, en bror, en svoger som var borte

Den tunge tiden

– Det begynner å nærme seg ti år siden, men det er jo som i går, sier Trine Grøstad.
– Hvordan håndterer du sorgen og savnet?
– Jeg var aldri med i sorggrupper, men det er noe jeg vil anbefale dem som er i samme situasjon. Men det er viktig å ha folk rundt seg, og holde seg aktiv. Så er det også viktig å ikke tappe dem som er rundt en fullstendig. Livet må gå videre, men du må selv velge hvordan du skal takle det. Jeg valgte å si ja til mye, selv om jeg var lei meg. Du må tillate deg å ha det moro, selv om du har det vondt. Det kan gi en pause fra sorgen, selv om det er mye som kan trigge minner. Så erfarte jeg også at det er nyttig med teknikker for å håndtere det som er vondt. Du skal ikke glemme, og det gjør du heller ikke, men du kan velge å fokusere på de gode minnene. Jeg er evig takknemlig for de gode minnene jeg fra tiden vi fikk sammen.
– Hvordan blir det å snakke om dette under markeringen på søndag?
– Jeg tror det skal gå fint, men jeg har jo blandede følelser.

Minnemarkering søndag 15. januar

Det holdes appeller på Bragernes torg klokken 16.00, før fakkeltog og minnemarkering i Bragernes kirke.Minnemarkeringen er åpen for alle, og alle er velkomne til å delta på hele eller deler av arrangementet.

  • Hovedtaler er fylkesrådsleder Siv Henriette Jakobsen
  • Samtale med biskop Jan Otto Myrseth og pårørende Trine Grøstad
  • Appeller ved fylkesordfører i Viken, Roger Ryberg, og varaordfører i Drammen, Ståle Sørensen.
  • Musikalske innslag er ved Frøydis Grorud, Truls Lien og Gil Bonden.

Etter minnemarkeringen er alle velkommen til en sammenkomst med bespisning.

Velkommen til en stund med ettertanke!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *