Åse Kaja Karlsen Tveter og Samirs A. Askerovs.

Møt en jurist på juristdagen

Juristdagen arrangeres lørdag 16. september 2023. Fra klokken 11 til 14 står engasjerte og dyktige jurister på stands over hele Norge for å svare på juridiske spørsmål fra lokalbefolkningen. I Drammen kan du treffe dem på Bragernes torg.

Lover og regler er som en tett jungel for de fleste. Hele 72 prosent av befolkningen mener at de trenger å vite mer om rettighetene og pliktene lovene gir dem. Juristene kan bidra som veivisere i villniset av paragrafer, og lørdag 16. september står vi på stand 20 steder over hele landet for å veilede publikum.
Vi møter jussen i en rekke livssituasjoner. Det kan være en gjeng skoleelever som skal gå sammen om å kjøpe russebuss og lurer på hvem som har erstatningsansvaret. Du kan være redd for å bli lurt av en som selger deg en bruktbil. Eller hvilke regler gjelder egentlig for el-sparkesykler?

Arv og nabokonflikter

Hvis en gammel tante har gått bort, hvilke regler gjelder for arveoppgjøret? Hvem skal ha hva, hvem bestemmer, og hva sier loven over arveskatt? Kan du bare ta med det maleriet tante lovet deg for noen år siden? Nesten to av tre nordmenn, 65 prosent, sier at de trenger å vite mer om lovreglene for arv.
Eller hva med treet til naboen som har vokst seg digert og lagt terrassen din i skyggen? Kan du gå på med motorsag, eller kan du kreve av naboen at han lar øksen gå? Har det noe å si at grenene henger langt over gjerdet og inn på eiendommen din? Hele 64 prosent oppgir at de trenger informasjon om reglene for eiendom og naboskap.

Rimeligere enn mange tror

Men hvor begynner man i jungelen av informasjon, lover og paragrafer? Heldigvis finnes det jurister som har oppgaven med nettopp å forstå, tolke og se lovene i sammenheng med andre lover og regler. Mange forbinder imidlertid advokater med høye salærer og saftige fakturaer, men de er langt fra så kostbare som mytene tilsier. Det kommer an på hvor stor og vanskelig saken din er, og hvor tidlig ute du er med å oppsøke hjelp.
Det du kanskje ikke visste, er at du også kan søke råd hos jurister i en relevant offentlig etat. Bare 36 prosent av befolkningen vet at saksbehandlere i offentlige etater har plikt til å gi juridiske råd i saken deres. De er faktisk forpliktet til å gjøre dette helt gratis. (Respons Analyse for Juristforbundet 2023).

Gratis veiledning

Lørdag 16. september er det Juristdagen, og dyktige jurister og advokater står klare til å svare på dine juridiske spørsmål kl. 11-14 på Bragernes Torg i Drammen. Enkle spørsmål besvares på stedet, men like ofte får publikum råd om hvordan de bør gå frem videre og hvor de kan henvende seg. Kom innom for en hyggelig prat og et godt gratis råd!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *