Streik gjør at mange blir stående i kjedelige flyplasskøer de kommende ukene. Foto: Frende Forsikring.

Nå blir det flykaos: Dette har du krav på

Nå kommer flystreikene, ekstremvarmen herjer og mange blir forsinket på ferie. – Forsinkelsene kommer ofte plutselig. Da må du vite hva du skal gjøre.

Det sier Petter Lassen, som er skadesjef på reise i Frende Forsikring.

Det er mye uro som venter reisende på sommertur i Europa akkurat nå. Det er storstreik i Italia i dag (15. juli). Piloter streiker flere steder og flygeledere står i konflikter. Også sikkerhetsvakter og terminalteknikere har varslet at de legger ned arbeidet noen steder.

Det har ført til en rekke kanselleringer og ytterligere streiker er meldt de kommende ukene. Streik er ikke dekket på reiseforsikringen.

Så mange nordmenn flyr til sommerferien

– Dette skjer midt i fellesferien og det er fortvilende for de mange som reiser, sier Petter Lassen i Frende.

Før sommeren spurte Norstat 1.000 nordmenn på vegne av Frende om deres reiseplaner i sommer. Nesten 1 av 3 skal fly til ferien i år.

– Problemene kan påvirke reisen din selv om du ikke skal innom stedene det er mest urolig. Hvis et fly ikke kommer seg avgårde for å hente deg i tide står det ikke et annet klart for å ta over, sier skadesjef Lassen.

Dette har du krav på hvis du blir forsinket

– Hvis du blir rammet av kanselleringer, streik eller forsinkelser i sommer må du alltid starte med å kontakte selskapet du reiser med. Det er de som har ansvar for reisen din og skal svare på hva de dekker og når du kan forvente å få reise videre, sier Petter Lassen i Frende.

Byrået eller selskapet du har bestilt hos skal tilby ny reise, mat, drikke eller overnatting hvis forsinkelsen er lang nok. Alternativt skal du få refundert reisen av dem. Streik er ikke dekket på reiseforsikringen.

– Hvis du ikke får dekket ekstrakostnaden forsinkelsen eller kanselleringen gir kan du kontakte forsikringsselskapet ditt, sier han. Skyldes forsinkelsen uvær eller teknisk feil, kan du få hjelp med overnatting og innhenting av reiseruten.

Du kan ha krav på økonomisk kompensasjon fra flyselskapet hvis forsinkelsen eller kanselleringen skyldes teknisk trøbbel, manglende mannskap til transportmiddelet eller liknende som flyselskapet har ansvar for.

Hvis bagasjen blir borte

Hvis bagasjen din blir forsinket eller forsvinner har en god reiseforsikring en sum du kan handle for mens du venter, eller som skal hjelpe deg gjennom ferien om den aldri dukker opp.

– Husk å ta vare på alle kvitteringer for ting du legger ut for selv på grunn av trøbbelet, sier Lassen.

Han råder alle som skal ut på tur om å sjekke info på nettsidene til flyplassen før avreise. Forbrukerrådet sine nettsider har også mye nyttig informasjon om hva du kan få hjelp med hvis noe skjer.

– Der finner du informasjon om hvilke rettigheter du har på akkurat din type reise, eller hva som skjer med pakkereiser eller hotellovernattinger, sier han.

To klare råd

Ingen kan sikre seg mot flytrøbbel før de drar avgårde, men to ting kan du gjøre for å unngå å bli en del av kaoset som kan oppstå.

– Det første er å reise så lett som mulig. Ta med deg minst mulig ting og helst bare håndbagasje. Husk i hvert fall å pakke med deg alt du virkelig trenger i håndbagasjen. Medisiner, pass, kort, penger, billetter, hotellreservasjoner, Europeisk helsetrygdkort og reiseforsikringsbeviset ditt er gode tips til håndbagasjen. Mobillader og litt klær er også godt å ha tilgjengelig hvis det skjer noe uforutsett, sier Petter Lassen.

– Det andre rådet er å unngå mellomlandinger i størst mulig grad. Jo flere stoppunkter du har på reisen, jo større er sannsynligheten for at du møter forsinkelser underveis, sier skadesjefen på reise i Frende Forsikring.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *