Nå drikkes det mer alkohol foran barna

En undersøkelse viser at mange foreldre drikker mer alkohol foran barna om sommeren. Nå skal vinanmeldelser gjøre norske foreldre mer bevisst på hvilke konsekvenser det kan ha på barna.

Sommerferien er en av salgstoppene på Vinmonopolet, og i Ipsos sin årlige barne- og ungdomsundersøkelse sier hvert femte barn (21 prosent*) at foreldrene drikker mer alkohol når de er sammen med dem om sommeren, sammenlignet med hva de drikker ellers i året.

– Vi vet at barn er veldig sensitive på foreldrenes alkoholinntak, og at de ofte merker at foreldrene er alkoholpåvirket før de merker det selv. Det drikkes mer alkohol foran barna om sommeren, og det kan være lurt å stoppe i god tid før man føler seg alkoholpåvirket selv. Når barna har blitt spurt om hvor mye de mener det er greit at de voksne drikker er svaret null, ett eller maks to glass. Jeg mener det er en god pekepinn på hvor mye det er greit å drikke foran barna, sier kommunikasjonssjef i alkovettorganisasjonen Av-og-til, Eli Marie Stavlund.

Lystbetont og vanskelig

Nylig lanserte alkovettorganisasjonen sine helt egne vinanmeldelser sett fra barnas perspektiv. Med seg på laget har de fått den anerkjente vinanmelderen Sara Døscher.

– Nordmenn har veldig stor tillitt til vinanmeldere. Det er på en side veldig fantastisk, da kan man formidle vin på en måte jeg mener er viktig og riktig. Og jeg vet at det blir lest og hørt. Men det krever at jeg holder tungen rett i munnen. Det er tema som er veldig lystbetont for noen, men som er veldig vanskelig for andre å lese om. For meg er det veldig viktig at også disse nyansene kommer tydelig frem, sier hun.

Målet med anmeldelsene er å få voksne til å ha et mer bevisst forhold til alkoholinntaket foran barna i sommer. Fokuset i kampanjen er derfor å øke kunnskapen om hvilke konsekvenser de voksnes alkoholinntak kan ha i situasjoner de er sammen med barn og unge.

Ikke slukk tørsten med alkohol

Vinanmelderen har et viktig budskap til sommerferien med barn.

– Ikke slukk tørsten med alkohol i sommer. Da blir det fort noen glass for mye. For meg er vin kultur, men det går over i å bli ukultur når kosen bikker over i beruselse. Det finnes mange gode alkoholfrie alternativer man kan variere med når man er sammen med barna. For eksempel alkoholfritt øl, mocktails, ingefær-drikker eller vann med dekorative isbiter med frukt og bær, sier Døscher.

*Ipsos sin årlige barne- og ungdomsundersøkelse er gjennomført blant 880 barn og ungdom i alderen 8-19 år. Respondentene har besvart undersøkelsen på web.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *