Fester du jekken feil gir det skader. På en elbil kan det fort bli dyre skader. Grunnen er at hovedbatteriet ligger i bunnen av bilen. (Foto: NAF)

NAF: Jekk-sjekk før skifte av elbil-dekk

Alle biler har egne punkter der jekken skal festes når du skifter hjul. – Du må alltid være nøye med å feste jekken riktig. Det er ekstra viktig om du har elbil, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Dekkfestepunktene er laget slik at du ikke skal få skader på bilen når du jekker den opp for å skifte hjul.

– Fester du jekken feil gir det skader. På en elbil kan det fort bli dyre skader. Grunnen er at hovedbatteriet ligger i bunnen av bilen. Jekker du opp der batterikassa er, kan det føre til kostnader i hundretusen-kroners klassen, advarer Sødal.

Med riktige forberedelser er hjulskift enkelt

Det er ikke vanskelig å skifte hjul på bilen selv. Med riktige forberedelser og verktøy går det ganske fort og det er penger å spare på å ta jobben selv.

– Det er ikke vanskelig å bytte fra sommer- til vinterhjul, men du må ta noen forhåndsregler, sier NAF-rådgiveren.

Slik finner du jekkfestene på din elbil

For å finne jekkfestene må du se i bilens instruksjonsbok. Når du har gjort det parkerer du bilen på et jevnt og fast underlag. Sett giret i Park og sett på håndbrekket. Før du jekker opp bilen lønner det seg å løsne hjulboltene.

– Før du bytter hjul må du sjekke at vinterdekkene fra i fjor ikke har skader og at de har god nok mønsterdybde. NAF anbefaler minst fire millimeter mønsterdybde. Har du piggdekk bør du også gå over dekket og kontrollere at piggene sitter og at det ikke er store forskjeller i antall pigger, sier Sødal.

Viktig etterarbeid

Når jobben er gjort bør du huske å etterstramme hjulboltene. Hjulkiftesesongen er høysesong for at bilbergerne hos NAF må rykke ut til bilister som mister hjulene.

– Det er viktig å stramme hjulboltene med riktig moment. Til det kan du enten bruke en momentstav eller en momentnøkkel. I tillegg må du etterstramme boltene etter noen mil for å være sikker på at de sitter slik de skal. Da skal de igjen trekkes til med korrekt moment – og det finner du i bilens instruksjonsbok, sier Nils Sødal.

Han minner om at du må etterstramme også om du lar et dekkverksted foreta hjulskiftet.

– Klarer du det ikke selv, eller om du ikke har riktig utstyr, bør du kjøre tilbake til dekkverkstedet og få de til å etterstramme boltene, mener Nils Sødal.

Sjekkliste ved hjulskift

  • Plassér bilen på et jevnt og hardt underlag.
  • Sett elbilens gir i Park og dra til håndbrekket.
  • Løsne hjulboltene før du jekker opp bilen.
  • Bruk bilens jekkfester. Hvor de er står i instruksjonsboken.
  • Trekk til hjulboltene med korrekt moment. Du finner det i instruksjonsboken. Husk å etterstramme etter noen mil. Det gjelder også om du har latt et dekkverksted skifte hjulene for deg.
  • Sommerdekkene lagrer du best liggende, eller hengende etter felgen. De skal lagres mørkt, tørt og kjølig. Husk å vaske både dekk og felg før du lagrer dem
  • Sjekk dekktrykket. For å være sikker på at du har korrekt dekktrykk bør de sjekkes hver tredje uke. Hva dekktrykket skal være finner du i instruksjonsboken.
  • Bruker du piggdekk så husk på at du ikke kan kjøre med piggdekk før 1. november i Sør-Norge og 15. oktober i våre tre nordligste fylker. Unntaket er om du skal kjøre et sted der forholdene krever vinterdekk, men da må du igjen legge om til sommerdekk når du er tilbake i lavlandet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *