NEBUT
En entusiatisk gjeng fra NEBUT

Nedre Eiker Barne- og Ungdomsteater: En sprudlende kulturoase for barn og unge i Drammen Kommune

Historien om Nedre Eiker Barne- og Ungdomsteater (NEBUT) er rett og slett inspirerende. Det som begynte som et lite kulturtilbud har vokst seg til å bli en skikkelig folkefavoritt som setter sitt preg på kulturlivet her i Drammen kommune. NEBUT har holdt det gående i mange år og er et sted hvor alle barn og unge kan kjenne seg hjemme og utforske scenekunsten.

Tekst: Hilde Byrmo Parkin

Hos NEBUT handler det om den ekte spillegleden, hvor barn og unge oppfordres til å utfolde seg fritt og trygt på scenen. Dette er ikke bare en plass for å lære skuespiller kunsten, men også for å bygge relasjoner og vennskap på tvers av aldersgrupper. Med et så inkluderende og godt miljø er ikke så rart at de har fostret en hel gjeng med talenter som er å finne i flere store produksjoner rundt omkring.

Mange kjente i NEBUT

Ta for eksempel Anders Myrland Pedersen, som har hatt roller i alt fra “Snekker Andersen og Julenissen” til TV-serien “Jenter” og “En for alle” på NRK Super. Eller hva med Even Myrland Pedersen, som har vist seg frem i TV-serien “Grenseland” på TV2 og i “Sangfoni” på NRK Super? Og så har vi Scott Alvin Westbye, som har dukket opp i både “Hvite Gutter” og i en rekke reklamefilmer. Og det stopper ikke der. Maiken Tindberg, skuespiller i NEBUT og instruktør for den yngste NEBUT-gruppen, Teaterskolen, har landet en imponerende start på sin yrkeskarriere som regiassistent på Nationaltheateret i Oslo. Mathea Tofteng har dubbet stemmen til Hortensia i “Matilda”, mens Sunniva Tofteng dubbet norske stemmer i samme produksjon. Flere av våre aktører fra Teaterskolen har til og med bidratt i en nyttig videoserie for undervisning i Trygg Trafikk. I tillegg har vi Ole-Jørgen Schulsrud-Hansen i gruppa, kjent som kongehusekspert for TV2, og flere av skuespillerne har deltatt på Norske Talenter. En lang merittliste som vitner om kvaliteten og innflytelsen til talentfabrikken NEBUT.

En like viktig indikasjon på NEBUTs betydning for barna kommer til syne når tidligere deltakere vender tilbake som instruktører, og dermed fører teatergleden videre til neste generasjon. Denne dynamikken fremmer ikke bare engasjement og teaterglede for barn og unge, men er selve ryggraden i dette vellykkede kulturtilbudet i Drammen kommune.

Teatersjef på kongelig besøk

Teatersjef Robert Piros, har vært en sentral skikkelse i teaterets suksess. Med en imponerende karriere som inkluderer roller i revyer, skuespill og TV-produksjoner, har Piros mottatt anerkjennelse som Lionsprisen i 2011 og har til og med hatt den ære å få besøke Hans Majestet Kong Harald V på Det Kongelige Slott i 2017. Hans engasjement og lederskap har vært avgjørende for NEBUTs suksess, og hans bidrag til lokalsamfunnet har blitt anerkjent da han mottok Kulturprisen fra Nedre Eiker kommune i  2014 og Kulturprisen fra Drammen kommune i 2022.

I tillegg til Piros, har instruktøren Marcus Rooth spilt en betydelig rolle i å forme og utvikle talenter ved NEBUT. I tillegg til å utvikle en digital læringsplattform for barn og lærere i skolen, erfaring som programleder for TV2 elevkalenderen, 3 år ved dramalinjen på St. Hallvard VGs i Lier og musikalteater på Romerike Folkehøgskole, har Rooth selv hatt en imponerende karriere innen scenekunsten. Hans bidrag som tidligere deltaker og nåværende instruktør demonstrerer igjen den kontinuerlige sirkulasjonen av talent og kunnskap som NEBUT fremmer.

-Det å være instruktør ved NEBUT er en utrolig givende opplevelse. Å se barna vokse og utvikle seg både kunstnerisk og personlig er virkelig inspirerende, sier Marcus Rooth, Instruktør ved NEBUT.

Verdifulle, varige bånd

NEBUT er ikke bare et teater, det er et levende kultursenter som næres av engasjementet og lidenskapen til både skuespillere og foreldre. Det representerer et verdifullt tilbud for barn og unge i Drammen kommune, og det viser at selv små kulturtilbud kan ha en betydelig innvirkning på lokalsamfunnet. Gjennom NEBUT oppdager barn og unge ikke bare sitt eget kreative potensiale, men de lærer også verdifulle livsferdigheter og bygger varige bånd med andre i miljøet.

NEBUT vil i år sette opp stykket “Skjønnheten og Udyret” på Mjøndalen Samfunnshus i april, og inviterer hele Drammen og omegn til å oppleve magien på scenen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *