BY Drammen bytter domene fra byavisadrammen.no til bydrammen.no

Det var deltakere mellom 6 g 93 som deltok på sjakkturnering på Storefjell forrige uke. Artikkelforfatter Frode Skjemstad og en yngre spiller - begge med dypt fokus.

NM i sjakk markerte 100-års jubileet til Buskerud Sjakkrets

Tekst: Frode Skjemstad. Foto: Monica Østenengen

Både sjakkeliten og hobbyspillere fra hele landet møttes på Storefjell Resort på Golsfjellet i forrige uke til NM i sjakk. Det ble et flott arrangement med godt over 500 deltakere i alderen fra 6 til 93 år.

Turneringen markerer også at arrangøren Buskerud Sjakkrets fyller 100 år i år, og i den forbindelse var de også arrangør av turneringen – sammen med Norges Sjakkforbund.

Spillere på alle nivåer

Merk at denne turneringen er for spillere på alle nivåer, og de som er nybegynnere kan spille i gruppe 5.  Det går på spillestyrke hvilken gruppe du kan spille i, såkalt ELO rating. Det er poeng man oppnår basert på din score mot andre motstandere. Desto høyere ELO rating du har, desto sterkere spiller er du.

Dette er NM klassene:

Klasse Elite, Klasse Kandidat, Klasse Mester, Klasse 1 til 5, Klasse Senior 65, Klasse Senior 50, Klasse Senior B, Klasse Junior A , Klasse Junior B, Klasse Lilleputt, Klasse Miniputt, Klasse Mikroputt.

Eiker Sjakklubb rykket opp

Jeg har kun spilt NM landsturneringen i sjakk i 1986, men denne gangen ville jeg gjerne spille. Jeg har spilt en god del sjakkturneringer det siste året, og følte jeg kunne gjøre det bra i klasse 1.
Jeg har sittet som sekretær i Buskerud Sjakkrets i flere år, så det ble også litt nostalgisk og ærbødig å markere kretsens jubileum med å spille selv, da jeg har fulgt tett på Buskerud Sjakkrets i mange år.

Litt artig å tenke på også er at Eiker Sjakklubb rykket opp til 2. divisjon i Østlandsserien i sjakk denne sesongen, samt at laget er tatt ut til å spille i EM for klubblag i Serbia til høsten etter smått utrolig 8’ende plass i NM for klubblag. Slik at å spille denne turneringen var også en god oppladning til de kommende turneringene.

Hans Olav Lahlum og Frode Skjemstad i hyggelig sjakkprat.

Sjakk har blitt allemannseie

Sjakk er i vinden for tiden, og Norge er vel det landet i verden som har gjort sjakk til noe folkelig. Spillet har blitt noe som alle kan forstå, og folk har blitt kjent med uttrykkene “Sjå Pila”, “Hammer Time”, “Vår Mann”, “Profylaktisk Trekk” og så videre.

De lange direktesendingene på NRK og TV2 har gledet folk i alle aldre, i romjulen og andre deler av året. Kommentarene fra Torstein Bae, Hans Olav Lahlum, Atle Grønn, Jon Ludvig Hammer og alle gjestene i studio gjør også sitt til at dette gir en ekstra dimensjon til sjakken utenom bare spillet i seg selv.

En annen ikke ubetydelig effekt på sjakkens popularitet i det siste er Netflix-serien Queens Gambit. Det kan bekreftes faktisk ved at salget av sjakkutstyr fikk en merkbar oppsving etter at den serien ble lagt ut, noe sjakkbutikken i Drammen kan bekrefte. Denne sjakkbutikken er for øvrig Nordens ledende sjakkbutikk.

Snålinger spilte sjakk

Vi som vokste opp med sjakk på 70-80 tallet ble sett på som litt hobby for “snålinger”, og det var vel ikke før Simen Agdestein satte sjakken på kartet. Han var jo til og med på landslaget i fotball, så da ble snålingstempelet gjort litt til skamme.

Jeg, Frode Skjemstad, ble født 1967 i Steinkjer, og flyttet til Østlandet og Vestfossen i 1973. Jeg begynte å spille sjakk med min storebror i 5-6 årsalderen.

Jeg fikk en ekstra glede og interesse for spillet da jeg flyttet til Hokksund i 1974 og fikk Roar Jelstad som lærer på Hokksund Barneskole. Han innførte sjakk som noe vi kunne spille tidvis på skolen.

Det ble etter hvert stort med mange spillere, og vi var med på utallige turneringer både individuelt og på lag. Det fostret flere Norgesmestere i aldersbestemte klasser og for lag.

Buskerudmester

Tidlig på 80-tallet ble jeg tatt ut til juniorlandslaget i sjakk, og jeg hadde kanskje min beste prestasjon med å bli beste nordmann i Hamar Junior International i nyttårshelgen 1984/1985. Siden den gang har jeg blitt Buskerudmester individuelt to ganger i 1991 og 1992.

Etter det har studier og familie tatt over, og jeg har kun spilt sporadisk i Østlandserien for lag og i klubben, samt noen turneringer dann og vann. Har aldri sluttet helt med sjakk og det skyldes fasinasjonen for spillet. Man søker alltid en “vakker” kombinasjon eller matt som faktisk nesten grenser til det andre kaller for kunst.

Blomstrende sjakkmiljø i Buskerud

I 1978 ble Eiker Sjakklubb stiftet, der mange av de spillere som var med på barnesjakken, etterhvert begynte å spille klubbsjakk. I en periode på 80-tallet var faktisk Eiker Sjakklubb en av Norges største sjakklubber målt i antall medlemmer. På den tiden var det også svært bra aktivitet i hundreåringen Buskerud Sjakkrets, med utallige arrangementer og sterke lag og spillere fra Drammensregionen, som Drammens Schakklub, Konnerud Sjakklubb og Tempo Sjakklubb.
I tillegg Kongsberg Sjakklubb, Hønefoss Sjakklubb, og Eiker Sjakklubb. Seinere kom tilveksten Modum Sjakklubb, og sist har også Hurum Sjakklubb blitt stiftet.

I det seinere ble Sjakklubben Tempo og Konnerud sjakklubb slått sammen og heter nå Konnerud Tempo sjakklubb. Vi har også mindre sjakklubber registrert hos Buskerud Sjakkrets; Lier Sjakklubb, Svene Sjakklubb og Hemsedal Sjakkklubb.

Monica, Emil og Frode på tur.

Sjakk kombinert med aktivitet

Jeg har tidligere tenkt at å spille sjakk om sommeren er litt “waist”, siden dette er mer en høst/vinter/vår aktivitet, men hvor feil kunne jeg ta.

I løpet av turneringen avsluttet jeg dagene sammen med kjæresten min, Monica, og den alltid superspreke Jack Russel-hunden Emil (som for øvrig er “superkjendis” på FB gruppen “Finnemarkas Venner”), med en topptur til fots i fjellene rundt Hemsedal og Golsfjellet eller på sykkel, da sjakkrundene var ferdig rundt 14-15 tiden på dagen.

Vi gikk opp til den fantastiske Veslehorn, hvor det er et svært vakkert fossefall og rå utsikt utover Hemsedal!

En annen dag gikk vi opp til utsiktspunktet Hydalshjallen, opp den skjønne Grønndalen i Hemsedal, det også med fantastisk utsikt.

Og på vei hjem fra Golsfjellet, etter at turneringen var over, kjørte vi rett ned til Gulsvik og gikk til Vassfarets høyeste fjelltopp Sørbørfjellet – igjen storslått utsikt.

Yter bedre

Jeg har vært så heldig å kunne studere hva friluftsliv kan gjøre med kroppens sinn og ve og vel. Det er faktisk bevist at de som bruker naturen på denne måten, i de fleste tilfeller yter bedre når man skal prestere på andre arenaer. Vi snakker om indre flow og selvtilfredshet. Det er noe i urmenneske vi fortsatt har, som gjør at kroppen stresser ned og yter bedre  i direkte kontakt med naturen. Man glemmer stress, mas, alle plikter man har og alt man må, men bare flyter av gårde i naturens eventyrland uten stress.

Man skulle tro at det gikk utover spillingen, at man blir sliten og mister fokus på sjakken og prestasjonsevnen, men det kan jeg ikke si det gjorde, fordi jeg avsluttet turneringen på Storefjell med fire seire og en fjerdeplass i klasse 1.

Jeg føler at turene gjorde meg bedre forberedt til “match” dagen etter. Man sover bedre, får frisk luft, bedre matlyst, og hjernen får hvilt seg når kroppen brukes til noe annet enn dyp konsentrasjon.

Magnus Carlsen holder ofte på med mye fysisk aktivitet mellom sjakkrundene, og det er nok den komboen som gjør ham så god, og at han har det lille ekstra for å vinne på toppnivå.

Jeg driver med sykling flere dager i uka med Eiker Sykkelklubb, og jeg føler det er en veldig bra kombinasjon. Å være i fysisk god form i sjakk gir en stor fordel, og sjakk er faktisk kategorisert som idrett, anerkjent av i alt 105 land og IOC.

Fra antikkens krigføring

Visste du at sjakk egentlig kommer av ordet sjah som betyr hersker? Eller at det antas at det er cirka 600 millioner som kan spille sjakk i dag? Og at spillet opprinnelse fra før år 600? Krigsspillet hentet inspirasjon fra antikkens krigføring, hvor kongen står i midten beskyttet av de andre brikkene.

Og det var også det en av de største krigførerene “Alexander den store” utnyttet da han undertallig stormet frem i sentrum av de mye større troppene han kriget mot, og splittet guarden foran kongen. Da kongen ble tatt, flyktet alle de andre da den avdøde kongens krigere ikke hadde noen som kunne gi dem ordre, og slaget var tapt, såkalt Sjakk Matt (betydning «kongen er død»).

I dagens verden med så mye krig og elendighet, hadde man bare holdt seg til sjakkbrettet… “Do not make war, play chess instead”.

Mye nytte av sjakken

Og takk og pris for at jeg begynte med sjakk. For min del har jeg hatt svært mye nytte av sjakken, både for egen mestring, men også det å finne løsninger, bruke kreativitet og det å ta raske beslutninger under sterkt tidspress. Til daglig jobber jeg med IT, korte frister og høye krav til nøyaktighet, og jeg må si at sjakken har hjulpet meg svært mye.

Da ønsker jeg alle en fortsatt god sommer, ut på tur aldri sur, kanskje dette og gir nettopp deg også lyst til å spille sjakk, det er aldri for sent, og jeg skal garantere deg at det er gøy uansett nivå!

Én kommentar

  1. Utrolig flott skrevet Frode.
    Fysisk aktivitet og mental styrke henger sammen. Gratulerer med 5 sjakkpartier vunnet 😃👏🇧🇻

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *