Med enkle midler er det mulig å unngå skader fra lyn. Å dra ut støpselet fra kontakten er kanskje det letteste. (Foto: Pexels/CC)

Norske boliger er dårlig beskyttet mot lyn

To av ti gjør ingen skadeforebyggende tiltak ved lyn og torden, viser en ny undersøkelse. Samtidig mangler svært mange boliger overspenningsvern.

Det er mye lyn og torden mange steder, melder meteorologene.

20 prosent gjør ikke noen form for skadeforebygging i forbindelse med lyn og torden.

Det går frem av en landsrepresentativ spørreundersøkelse YouGov har utført på oppdrag for forsikringsselskapet If. 1006 personer fra hele landet har svart.

– Bare 37 prosent oppgir at de har overspenningsvern i sikringsskapet. Å installere slikt vern er det beste du kan gjøre for å beskytte boligen mot lynskader, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Det vanligste skadeforebyggende tiltaket ved tordenvær er å trekke ut støpsler av kontaktene. 40 prosent tar ut strømmen til TV-en, 33 prosent gjør det samme med routeren eller internettboksen og 33 prosent trekker ut støpslene generelt i boligen.

Dårligst til å trekke ut støpselet fra TV-en er de i Oslo: Bare 28 prosent gjør det her. I Innlandet og Viken trekker 48 prosent ut TV-støpselet, mens 42 gjør det i Agder og på Sør-Østlandet, 35 prosent på Vestlandet og  41 prosent i Trøndelag og Nord-Norge.

Millionskader i juli

Forsikringsbransjen registrerte 248 lynskader i juli i fjor. I tillegg var det 274 «elektrisk fenomen»-skader, viser bransjetall fra Finans Norge. Skadene kom opp i 64,3 millioner kroner bare denne måneden.

I en spørreundersøkelse If gjennomførte forrige sommer, svarte 7 prosent at de som regel reagerer med å bli redde under lyn og tordenvær, mens 18 prosent oppga at det blir nervøse mens uværet står på.

– Det er heldigvis sjelden det slår rett ned i hus, understreker kommunikasjonssjefen i If.

– Men folk skal være klar over at lynnedslag kan forplante seg i elnettet over ganske lange avstander, og skape spenning som slår ut mobiler til lading, TV-er, frysebokser, kjøleskap og datamaskiner. Slike skader er dekket på innboforsikringen, sier han.

Det enkleste å gjøre der og da for å beskytte seg, er å trekke ut støpselet fra kontakten.

– Slik det har vært i all den tid. Husk også på at bredbåndsroutere, kabel-TV-modemer og annen finelektronikk er utsatt. Her bør du også dra ut støpslene, sier Clementz.

Finvern trenger grovvern

Siden 2010 har det vært påbudt med montering av overspenningsvern i alle nye boliger og ved større renoveringer av det elektriske anlegget hjemme. Et såkalt grovvern i sikringsboksen er den beste beskyttelsen mot store spenningsendringer når det lyner og tordner. If oppfordrer til ettermontering.

– Såkalte finvern som settes i kontaktene har liten eller ingen effekt uten at grovvern er på plass, sier Clementz.

9 prosent i undersøkelsen svarer at de har finvern plugget inn i enkelte stikkontakter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *