22. desember ble låneavtalen som Nortura har med DNB, Nordea, Danske Bank og Sparebank 1 SR Bank reetablert og signert på ny i oppdatert format.
Nortura var tidlig ute med så kalte Sustainability linked loans, (SLL eller bærekraftsrelatert lån) og etablererte den første avtalen allerede i 2020. Låneavtalen er knyttet opp til Norturas ambisiøse mål innen matsvinn i verdikjeden, karbonavtrykk og dyrevelferd. Sammen med bankene har Nortura satt en rekke KPI’er som vil bli fulgt opp årlig innen de definerte bærekraftsparametrene. Oppnåelse av målsettingene vil gi positivt utslag på rentemargin, mens manglende måloppnåelse gir tilsvarende negativt utslag.
Nye krav til bærekraftrapportering
Nasjonalt og internasjonalt vil kravet til dokumenterte bærekraftresultater være avgjørende for alt fra å vinne kundekontrakter til å få de beste betingelsene på lån. Norge vil samtidig bli underlagt ny EU lov som stiller helt nye krav til bærekraftrapportering fra 2025.
«Dette er en positiv nyhet for Nortura og helt i tråd med vår bærekraftstrategi. Fremover vil SLL bare bli vanligere og det vil være helt essensielt å kunne dokumentere resultater innen bærekraft. Dette kan i fremtiden også gi, ikke bare Nortura som konsern, men også våre eiere muligheter til å få gunstigere låneavtaler basert på dokumentert måloppnåelse innen bærekraft.» sier Henrik Frisell, konserndirektør økonomi og finans i Nortura
«DNB ønsker å være en pådriver for bærekraftig omstilling sammen med våre kunder. Bærekraftslinkede lån sikrer en tett dialog på bærekraftsområdet samtidig som det gir et konkret finansielt insentiv for selskapet for å arbeide aktivt med sine mål. Vi ser positivt på Norturas engasjement og ser frem til å følge utviklingen i årene som kommer» sier Nina Ahlstrand, global leder for bærekraftig finansiering i DNB Markets
Nortura setter vitenskapsbaserte klimamål
Nortura arbeider med å sette vitenskapsbaserte klimamål gjennom the Science Based Targets initiative (SBTi). SBTi sikrer at klima-målene til Nortura er i tråd med den seneste forskningen og Parisavtalens mål om å begrense global oppvarming til 1,5 grader. Målene satt gjennom SBTi inkluderer både scope 1, 2 og 3.
Prosessen med å sette målene vil begynne i 2024 og vil så bli evaluert og validert av uavhengige eksperter hos SBTi. Disse målene er Nortura pliktet til å rapportere åpent på årlig.
«SBTi er blitt betegnet som en gullstandard for mål innen klima og bærekraft. At Nortura setter uavhengige og vitenskapelige mål vil bidra til å gi arbeidet vårt legitimitet og styrke posisjonen til våre produkter og medlemmer i årene som kommer», sier Cecilie Arnesen Hultmann, leder for bærekraft i Nortura.
Fakta om Nortura sin låneavtale
Nortura har en syndikert og langsiktig banklåneavtale med fire banker; DNB, Nordea, Danske Bank og Sparebank 1 SR Bank. Den totale lånerammen er på 1,5 mrd NOK og er fordelt på tre transjer. Den første SSL avtalen ble etablert i 2020.