Turboklubb er allerede populært en del steder. Nå kommer 50 nye Turboklubber! Her fra Stavanger Turistforening. FOTO: John Petter Nordbø

Nye friluftstilbud for barn i nærnaturen

Den Norske Turistforening satser stort på lavterskeltilbud i nærmiljøet for familier med barn fra 4 til 12 år. Etablerer 50 nye “Turboklubber” i år og neste år.

-Det er avgjørende å gi barna enkle naturopplevelser og mestringsfølelse utendørs. Det gir minner for livet, økt livskvalitet for barna og helsegevinster de har med seg resten av livet, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT.

Han er bekymret for at barn er mindre ute, og frykter for hva mindre fysisk aktivitet og trangere familieøkonomi vil ha å si for barns oppvekst de neste årene.

Derfor har Den Norske Turistforening en stor satsning på Turboklubber.

Turboklubbene er små fritidsklubber for hele familien i nærmiljøet med fokus på enkelt friluftsliv. Målet er å lære barn enkelt og naturvennlig friluftsliv ved å være ute sammen, leke, oppleve, undre, utforske og lære om naturen.

– Turboklubben skal være et familievennlig, naturvennlig, inkluderende, regelmessig og lokalt friluftstilbud gjennom Barnas Turlag. Turboklubben skal oppleves som noe man «går på» slik som andre fritidsaktiviteter, forteller Klarp Solvang.

– Viktig tilbud

Turboklubbene startet som et lokalt initiativ i noen av DNTs medlemsforeninger. Takket være midler fra Kavlifondet skal nå en lang rekke Turboklubber startes i ulike deler av landet. I år er 34 nye klubber etablert, og enda flere blir det neste år. Med tilbudet som allerede eksisterte er det nå totalt 60 klubber i store deler av landet.

Målgruppen er barn fra 4-12 år og deres familie. Aktiviteten skjer hver eller annenhver uke til fast tidspunkt. Turboklubbene vil være aktive hele året og tilpasses årstid, værforhold, sted, alder og ledernes bakgrunn og kompetanse.

– Alt for mange barn lever i familier med vedvarende lavinntekt. Derfor er tilbud som dette viktig. Friluftslivet trenger ikke være kostbart, og det er en viktig bidragsyter til inkludering, god fysisk og psykisk helse og livskvalitet for stadig flere, sier DNTs generalsekretær.

Han er stolt over at dette tilbudet nå rulles ut i stor skala.

– Bli med!

Stiftelsen Kavlifondet har gitt DNT tre millioner kroner i støtte til etableringen av flere Turboklubber. En av intensjonene i tildelingen er at Turboklubbene skal etableres i områder slik at de når ulike samfunnslag, og også barn i utsatte grupper.

Pengene ble offisielt tildelt i forkant av Turboklubb med Hamar og Hedemarken Turistforening (HHT) tirsdag. HHT er en av foreningene som starter Turboklubb som del av den nye satsingen. Foreningen startet først én klubb, men på grunn av stor interesse starter de enda flere i 2023.

DNTs generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang har en klar oppfordring til barnefamilier:

– Sjekk med den lokale DNT- foreningen der du bor om de har en Turboklubb, og bli med! Og har de ikke ennå, sjekk muligheten for å være med på å starte en. Vi ønsker Turboklubber i mange nabolag landet rundt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *