STØPT: Tom Erik Throndsen (t.v.) har støpt bardisken egenhendig. Kokken Niclas har arbeidsstedet sitt på nytt kjøkken bak baren.

Nytt og trendy møtested

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen januar 2014.

Den småtriste mellomlandingen i foajeen på Union Scene har blitt til en oase av eventyrlig interiør og hjemmelaget mat.

En skikkelig pitstop for kropp og sjel!

Centralen åpnet sist uke, og det er Tom Erik Throndsen som er tilsatt som daglig leder. Med seg har han blant andre kokken Niclas Moen Madsen som skal lage det meste av maten fra grunnen av.

PØLSESANDWICH: Slik ser den ut, sandwichen med egenproduserte pølser.

Maten

På dagtid serveres rimelig lunsj med blant annet hjemmelagde pølser. Om kvelden er det en stor bar i tillegg til kveldsretter, som heller ikke koster all verden. Rettene er ikke mange, men de er velfunderte og gjennomarbeidet.

– Vi serverer enkle retter med topp kvalitet. Det har vært grunntanken, sier Niclas.

– Og alt som kan hjemmelages, blir hjemmelagd. Her får du ikke ferdige sauser eller dressinger, og skal det være majones i en rett, så blir majonesen også hjemmelagd. Og i ukas blings denne uken er det leverpostei, som er lagd fra bunnen av.

– Folk skal kunne droppe innom på dagtid som et alternativ til de dyrere plassene rundt her, og om kveldene før og etter konserter og andre arrangementer. I helgene er det jo masse liv og røre her, og det har manglet et sånt sted, mener Tom Erik.

Og all maten kan tas med som takeaway.

– Også her har vi et industrielt preg. Vi pakker inn maten i gråpapir, teiper igjen med gaffateip, og skriver utenpå med sprittusj, sier Niclas.

KVALITETSKAFFE: Som barista er Tom Erik svært nøye på hva slags kaffe som serveres.

Drikken

Vin selges både i glass og på flaske. De ønsker også å servere dyrere vin i glass, sånn at folk skal slippe å kjøpe en hel flaske. En del øltyper har de også tatt inn, både på fat og i flaske, billig og litt dyrere.

– Noe annet som står mitt hjerte nær, er kaffen, sier Tom Erik, som er barista.

– Kaffen er av aller beste sort, og melken vi bruker, er økologisk og kommer fra Rørosmeieriet. Et mål er at vi skal ha mest mulig økologisk.

Spesielt interiør

Tom Erik Throndsen har egenhending støpt bardisken i selvlagde former og med håndbårete sekker med sement. Han har holdt på med interiøret siden i fjor sommer, og brukt hver time flittig.

– Veggene er satt sammen av palle-planker. Blyglassvinduene fikk jeg tak i hos en som har jobbet i byantikvaren i Oslo. De er fra midten av 1800-tallet, sier Tom Erik.

Videre ser vi gamle symaskinbord som understell til kafébordene som har slitte planker oppå. Rundt i kafeen står det små lamper som tydeligvis ikke er nyproduserte, og i taket henger det svære kupler av noen lamper.

– Jeg har kjøpt smålampene i forskjellige bruktbutikker, og de store som henger, er franske industrilamper, forteller han.

Det er eplekasser som er gjort om til hyller, og hele kafeen har et trivelig industripreg som passer fint inn i den store mursteinshallen i Union. 

Kulturen

Det er lov til å ta med seg gitaren og kompisen og holde en liten intimkonsert. Eller kanskje en liten gruppe sangere eller dansere.

– Dette er en fri scene. Vi ruller bare bort den ene veggen, og så er det bare hyggelig om noen vil dele sin kunst med oss, sier Tom Erik, som også vil bestille musikere til små konserter dersom det faller seg slik. 

Lørdager er det barnas dag på Union, og det har de også tenkt på.

– Vi skal bygge et ekstra trinn til bardisken sånn at barna selv kan gå og bestille det de ønsker, sier Tom Erik.

– Og det blir ikke pølser og pommes frites på barnemenyen, det kan jeg garantere, sier kokken Niclas.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *