I Børneasyl-kvartalet på Strømsø går man inn i et portrom fra Hesselbergs gate, og så et portrom til. En hyggelig plass med et par bord med stoler, og en dør der det står Yogafri på døra. Her fant Lene Friberg (46) drømmelokalet sitt for sitt nye yogastudio.
-Tjenerboligen, kalles dette. Mye av det gamle er bevart, og det synes jeg er så fint, sier Lene Friberg med stjerner i øynene.
Man kan lukke øynene og forestille seg hva disse veggene har vært vitne til i de siste tre-fire århundrene. Hva synes veggene om sin nye beboer, tro?
-Det føles så velkomment å være her. Det er en rolig og god atmosfære, og helt perfekt for oss som driver med yoga og selvutvikling, mener Lene.
Måtte slippe frykten
Hun åpnet dørene i midten av august, og hadde offisiell åpning 2. september. Veien hit har vært lang for Lene, selv om det i grunnen bare var å krysse elva fra Helhetssenteret på Bragernes.
-Jeg måtte lære meg å gi slipp. Jeg hadde leid meg inn som massasjeterapeut i det store gule huset, pluss at jeg hadde yogaklasser der. Det har vært veldig fint å være der, men tanken om friheten ved å ha mitt eget studio begynte å bli stadig mer påtrengende, forteller hun.
-Jeg oppdaget at jeg hadde problemer med å gi slipp på det faste – det trygge ved å være i fellesskapet på Helhetssenteret. Faste kunder, kolleger, og ordnete forhold. Det var frykt, rett og slett.
Lene jobbet bevisst med denne frykten, og begynte å se seg om etter lokaler. Hun var ganske bestemt på at hun ville til Strømsø, ikke bare fordi hun selv bor der, men fordi yoga-tilbudene ikke er så mange der.
-Så da kan du tenke deg følelsen da jeg skrev under kontrakten her og kort etter fikk vite at det store yogastudioet Flow åpner rett ved siden av. Det ble noen tanker i dagene som fulgte, men jeg har slått med til ro med at vi har ulike tilbud og kundegrupper.
Yoga mot traumer
-Jeg har mye en-til-en yoga, forteller Lene.
-Det er det mange som trenger, fordi de har en kropp som er merket av traumer, kanskje helt fra barndommen. Yoga er et fantastisk verktøy der kropp, sjel og sinn møtes og jobber sammen.
Lene kan fortelle om folk som får løst opp i kroppslige knuter og psykiske lidelser som depresjoner og angst.
-Kroppen forteller mye, og det merker jeg godt som massasjeterapeut også, sier hun.
For benken har blitt med over elva, og står bak en halvvegg i det ene hjørnet av det store rommet.
Drop-in og fredagsyoga
Hun er ikke alene som yogi i YogaFRI. Hun har to yogalærere til som underviser i henholdsvis Yin yoga og Mediyoga. Hver onsdag formiddag er det drop-in, for de som trenger det, og hver fredag ettermiddag er det «slipp-uka-yoga» – avstressende yoga etter endt arbeidsuke.
Men det viktigste for Lene er at YogaFRI er stedet du kan komme som du er – du trenger ikke en gang kunne noe om yoga før du kommer. Og har du ikke trendy yogautstyr, gjør det absolutt ingenting.
-Og vi har små klasser, fordi det er viktig at vi ser hver enkelt.
Full mannegruppe
Noe annet som er viktig for Lene, er menn.
-Kvinner tar ofte overhånd når det kommer til yoga, selvutvikling og det spirituelle. Som om de ikke har behov for å behandle sin egen kropp og sjel med samme respekt som oss kvinner. Jeg har stor omsorg for menn, og vil gjerne slippe dem til her, sier hun.
-Derfor har jeg startet en yogagruppe for menn, og den ble raskt fulltegnet! Ingen tvil om at det er et stort behov.
Utover høsten og vinteren skal det være flere arrangementer på YogaFRI, blant annet kakaoseremoni, adventsyoga hver søndag i adventstiden med bålpanne og gløgg i portrommet. Dessuten skal Lene selv på kurs for å lære seg gongbad og lydhealing, og det blir fysiologiske kurs med fokus på korsrygg og skuldre.
Én kommentar
Tar du imot en 7. klasse med 25 elever i skoletiden?
mvh
Hilde