Opp Besseggen med Grieg, Ibsen og Emil

Her forleden satt jeg og funderte på hva jeg skulle bruke sommeren min til. Da slo det meg at jeg ikke hadde gått Besseggen og at det skulle være mitt neste mål.

Tekst og foto: Monica Østenengen

Min hund Emil og jeg pakket bilen og pekte nesa mot Valdres. Vi var litt spente på hvor vi skulle campe, men over Valdresflyen er det mange vakre muligheter. Vi skulle ta båten fra Gjendesheim til Memurubu neste morgen så det var viktig å finne en plass i nærheten.

Vi fant en vakker plass ved Gjendevannets kraftige elv og campet i bilen vår. Morgenen etter var det bare å pakke riktig for en hike over Besseggen på 5 timer. Båten til Memurubu gikk kl 07.45 og vi var på plass. Rask båttur med 70 passasjerer som alle skulle gå Besseggen. Vi var først ut av båten og la i veg.

Med hjertet i halsen

Det er en brutal start fra Memurubu og opp til fjellet flater ut, men greit nok. Her oppe åpenbarte det seg en fantastisk utsikt til snølagte tinder i Jotunheimens rike, altså til å ta pusten fra en. Vi vandret i nydelig terreng med fjell, snøfonner, fjellvann og vanvittige utsikter til alle kanter. Jeg hadde sommerfugler i magen med tanke på den fryktede “Besseggen”. Da vi ankom Bessvatnet og det kjente “bilde” av eggen, Bessvatnet og Gjendevannet sto foran oss tenkte vi at dette var da ikke skummelt i det heletatt!! Bare da jeg kikket opp så jeg hva Besseggen var laget av. Jeg hadde forestilt meg en smal fjellegg med stup på begge sider som vi skulle gå over… Men neida her skulle det klatres. Med Emil på armen og med store klumsete turstøvler startet jeg på en klatrerute opp Besseggen med hjertet i halsen og med et stup på 800 meter rett ved oss, må si jeg var stresset en stund.

Nasjonalromantisk

Mestringsfølelsen på toppen var fantastisk da. Her måtte vi la det hele synke inn. Ble skikkelig sentimental og kjente på nasjonalromantikken der både Ibsen 0g Grieg var tilstede. Hvilket vakkert land vi har altså..

Noe av det koseligste med turen var at vi møtte mennesker fra hele verden som kom for å oppleve vår natur. Det gjør meg så stolt av lande vårt og ikke minst det å være Norsk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *