Kampanjebilde Black Friday kastreringskampanje. Illustrasjon: Dyrebeskyttelsen Norge

Oppfordrer til å kastrere katten og kaninen på «Black Friday»

For syvende året på rad, oppfordrer Dyrebeskyttelsen Norge eiere til å kastrere og ID-merke katter og kaniner, på den store kjøpedagen. Veterinærer og veterinærklinikker rundt om i landet er også med og deler dette budskapet. Slik kan vi forhindre hjemløshet og dumping av dyr, samtidig som vi bedrer dyrevelferden hos kattene og kaninene våre.

– Det er fullt mulig å få kontroll på problemet med hjemløse dyr. Det har vi gode eksempler på fra flere steder i landet. Det viktigste tiltaket er å kastrere og ID-merke alle kattemødre og kattunger nå i høst, før vi går inn i neste kattungesesong. Dessverre ser vi at kaninen segler opp på andreplass når det gjelder dumping. Kaniner skal også kastreres, sier Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.

Har stor formeringsevne

Cirka 5.500 hjemløse dyr får hjelp av Dyrebeskyttelsen Norges 25 lokalavdelinger hvert år. Storparten av disse er katter og de er bortkomne, dumpet eller født av en allerede hjemløs kattemor. Umerkede katter er også svært vanskelig å gjenforene med eieren sin.

Katter har stor formeringsevne og får løpetid flere ganger i løpet av året. En ukastrert katt som får bevege seg utendørs, vil kunne gi opphav til tusenvis av uønskede kattunger. Mange av disse ender dessverre opp som hjemløse dyr, som må få hjelp av Dyrebeskyttelsen Norge.

Ikke slipp ut en ukastrert katt

Høsten er det perfekte tidspunktet for å kastrere katten. Kattungene som har blitt født i løpet av sommeren er store nok for kastrering og når de nærmer seg ett år kan de begynne å bevege seg utendørs.

Når dagene blir lengre på nyåret, begynner gjerne den mest fruktbare perioden for kattene. Har du fått kastrert katten din før jul, forhindrer du dermed uønskede kull neste vår og sommer. Det er en myte at hunkatten bør ha et kull før den kastreres, så Dyrebeskyttelsen Norge anbefaler å kastrere katter fra 4 måneders alder. ID-merking bør gjøres allerede når kattungene forlater moren sin.

Veterinærer og klinikker setter fokus på hjemløshet

Hittil er 25 dyreklinikker med på kampanjen og vi ønsker at enda flere blir med å sette fokus på viktigheten av kastrering og ID-merking av katt og kanin.

For å benytte deg av årets kampanje, kan du gå inn på lenken nederst i saken eller kontakte nærmeste dyreklinikk direkte, for å høre om de er med. Oversikten blir oppdatert jevnlig med nye klinikker/veterinærer som er med på «Black Friday»-kampanjen.

Hvordan du benytter deg av dette tilbudet

Ta kontakt med en av klinikkene som er med på kampanjen og avtal time for kastrering og ID-merking, med klinikken. Gi beskjed om at du ønsker å benytte deg av Black Friday-tilbudet. Vær tidlig ute, da timene fyller seg opp raskt.

– Vi oppfordrer kanin- og katteeiere til å kastrere og ID-merke katten sin nå i høst, selv om klinikkenes Black Friday- tilbud er fullbooket. Kastrering og ID-merking er en god investering i helse og velferd for katter og kaniner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *