PERFORMANCE: Triztan Vindtorn i kjent stil når han leste fra egne dikt.

Orden i regnskapet

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen mars 2010.

Triztan Vindtorn samlet alle bilag og kvitteringer i en vinboks, og der finnes ting helt tilbake til 1970. For Ida Marie Brown er det en reise i den fargerike poetens liv å sortere alle hans dokumenter.

Ida Marie (29) ble hentet inn av Drammen kommune ved Byarkivet for å katalogisere Drammens egen poets mange skriverier. Litteraturviteren begynte denne jobben i september i fjor, og regner med å være ferdig med sorteringen til sommeren.

LITTERATURVITER: Ida Marie Brown (29) ble hentet inn som litteraturviter for å sortere Triztan Vindtorns arkiver.

Fine bilder

– Vindtorn var en veldig flink poet og performance artist, mener Ida Marie Brown. – Diktene hans og opptredene fremkalte en følelse av veldig klare og fine bilder.

Triztan Vindtorn, døpt Kjell Erik, var veldig glad i byen Drammen. Han skrev blant annet boken Drammen ved 4 temperaturer. 

– Men universet og kosmos fascinerte ham veldig, tror Ida Marie. – Han etterlater seg mange notater og henvisninger til ting som skjer der.

Verdenspoet

Drammenseren Vindtorn var glad i byen sin, men han trivdes også andre steder i verden. Han hadde en forkjærlighet for Spania, Cuba, Mexico, Kina og ikke minst Danmark, hvor han også bodde en periode.

– Han hentet mye inspirasjon fra poesifestivaler rundt i verden. Også i østblokkland, sier Ida Marie Brown. – Det kan virke som om han skrev i perioder, og reiste i perioder.

Noe spesielt drammensk var det ikke over fremtoningen til Vindtorn. Han var ingen anonym mann, og understreket det med svært fargerike og spesielle klesdrakter, som for øvrig er utstilt på biblioteket nå.

BILAGSARKIVET: En gammel vinboks var det Vindtorn brukte som arkiv for alle bilag og kvitteringer.

Søkbart arkiv

Etter Vindtorns død for et drøyt år siden, ble det bestemt at hans verker og skriverier skal samles til et søkbart arkiv. Familien har selv sortert ut det helt private fra det som er av offentlig interesse.

– Det ble levert til meg i mange pappesker, og nå har jeg fire igjen, før grovsorteringen er over, sier Ida Marie. 

Kontoret på Union er fullt av lapper, bøker, bunker med ark og utklipp. Selv skal hun være ferdig med sin jobb i løpet av sommeren, og arkivet skal åpnes for publikum fra 2011.

Fakta om Triztan Vindtorn

Født i Drammen i 1942, død 2009.

Utgitt over 30 bøker og verker.

Kjent som poet og performanceartist i Norge og internasjonalt.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *