GLADE FARGER: Fra venstre bak: Ela Nur Mutu, Zehra Gulcan, Kristina Grønvold (helt bak), Johanna Marie A. Ballotio, Hassan Nuur Hassan, Salman Kavtarov (rosa stjerne), Eimantas Zuirgzas, Hoa Ngugen (gul stjerne). Fra venstre foran: Henok Sulten Kebrom, Okan Gøkmen, orogamiekspert Ajaz Ul Haq, Edona Haska, Andi Vuthi.

Origami på Fjell

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i mars 2013.

I vinterferien var det 25 barn på Fjell skole som var så heldige å få lære blant annet origami, og det av en av landets beste innen feltet.

Ajaz Ul Haq bor i Drammen, er fra Pakistan, og jobber som tospråklig lærer i Bærum. Forrige uke tilbrakte han vinterferien med å lære bort origami til barna som benyttet kommunens tilbud i denne uka.

– Origami er en veldig fin aktivitet som i tillegg til det kunstneriske, også kan brukes som et pedagogisk virkemiddel, sier Ajaz, og tar opp et ark som er 20 x 20.

– Dette er et kvadrat, sier han og bretter det i to.
– Nå er det et rektangel.

Han bretter på skrå:
– Nå er det en trekant.

Her er det altså muligheter til å lære matte på en praktisk måte.

Blomst

Master i botanikk

Ajaz Ul Haq har bodd i Norge i fem år. Han er utdannet biolog, og har master i botanikk. For åtte år siden var han en periode i Japan i forbindelse med et forskningsprosjekt

– Jeg tok med meg to nye interesser fra Japan: origami og drageflyging.

Begge interessene har han perfeksjonert, og nå holder han kurs i origami både for voksne og barn. Han har også hatt utstillinger. Når det gjelder drageflygninger, har han nå flydd på det meste 247 drager på én snor. Ajaz har planer om å fly hele 1.000 drager på én snor, et rekordforsøk han skal prøve på i Hammerfest. Men før den tid skal han være med å arrangere en dragefestival på Holmennokken 25. mai.

Svane

Tar plass

– Ajaz er veldig flink til å lære oss origami, sier Edona Haska som går i fjerde klasse. – Han lærer oss å bruke fantasien.

– Jeg sier til barna at alt du kan tenke på, kan bli til en origamifigur, sier Ajaz.

Hobbyene hans opptar mye plass hjemme:

– Jeg har ett rom til dragene, og ett til origamien, sier han.

En enkel figur tar bare noen få minutter å brette, men han kan holde på i flere timer med de som er mer kompliserte. Han har holdt kurs rundt i hele landet, og også stilt ut origamikunsten sin flere steder.

– Da jeg kom til Norge, var det ikke mange som drev med origami, sier han. – Nå blir det flere, for vi kommer til å lære bort til vennene våre og sånn, sier Edona Haska.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *