Mat på tur være så mye mer enn pølser. Denne uken feires turmat fra alle verdenshjørner med sin egen dag. – Nyt et måltid sammen i det fri, er oppfordringen.
Under Friluftslivets uke 2. – 10. september feires friluftslivet gjennom en hel uke i strekk, og i år har uka fått en ny markeringsdag. Onsdag 6. september er nå blitt dagen for å feire turmat fra hele verden, og hele Norge er invitert til å bli med.
– Dette er dagen for å komme seg ut på tur og nyte mat fra ulike kulturer. Vi oppfordrer alle som vil, både organisasjoner, skoler, barnehager, familier, nabolag og vennegjenger, til å være med på feiringen, sier Mari Kolbjørnsrud, prosjektleder i Norsk Friluftsliv, som står bak markeringen.
Hva med å invitere familie og venner på en spennende utemiddag, eller nabolaget til en internasjonal kveldsmat i naturen? Kanskje kjenner du noen med en annen matkultur enn din egen, som kan introdusere deg for en ny rett?
På turmat.no finner du deilige oppskrifter fra mange forskjellige land, i tillegg til tips og inspirasjon.
Ta elevene med ut
Turmat fra hele verden er et initiativ fra Norsk Friluftsliv, som har til hensikt å få flere mennesker ut i naturen, gjennom gode mat- og turopplevelser.
Kolbjørnsrud håper særlig at mange skoler kaster seg med på den nye markeringsdagen på onsdag.
– Hvorfor ikke arrangere en tur med elevene denne dagen? Dette er en super anledning til å introdusere dem både for naturen og ulike matkulturer. Det er jo så mye mer man kan spise på tur enn brødskiver og bålpølser.
Ved å la elevene delta i matlagingen og dele sin kunnskap og erfaringer om forskjellige matkulturer, kan kanskje både store og små lære noe nytt?
Oppskrift: Myke og saftige arepas
Arepas er små brød laget av maismel, som spises daglig i flere Sør-Amerikanske land. Denne varianten fra Ecuador er fylt med revet mozzarella som smelter ved steking, og nytes varm. Veldig enkel turmat, som smaker skikkelig godt!
Dette trenger du til 5 arepas:
- 1 kopp arepasmel (en type maismel som du finner i tyrkiske dagligvarebutikker og hos noen større matvarekjeder)
- 1.5 kopp vann
- 1 klype salt
- 1 bit revet parmesan
- 2 never revet mozzarella
- 2 ss smør eller olje til steking
Slik gjør du:
Bland sammen arepasmel, vann, salt og revet parmesan og kna til du får en fin deig. Den skal være fast i konsistensen.
Legg plast over bollen med deigen i og la den hvile i 5 minutter.
Del deigen i 5 emner. Rull hvert emne til en bolle. Lag en grop i midten på hver bolle og ha i litt mozzarella før du pakker deigen rundt. Så klemmer du bollen flat, ca. 2-3 cm.
Stek arepaene i smør eller olje i stekepanna, på begge sider, til de får en gylden farge.
Oppskriften er fra: Carolina Penaherrera/ Turmat fra hele verden
Fakta om Friluftslivets uke 2023:
- Arrangeres over hele Norge 2. – 10. september
- Over 1100 turer og aktiviteter finnes på www.friluftslivetsuke.no
- Lørdag 2. september inviteres hele Norge til å sove ute under Natt i Naturen
- Søndag 3. september markeres både Soppens dag og Kom deg ut-dagen
- Onsdag 6.september markeres Turmat fra hele verden-dagen
- 8.-10. september markeres den nasjonale ryddedugnaden Tur med mening, i samarbeid med Strandryddeuka
- Paraplyorganisasjonen Norsk Friluftsliv og deres 18 medlemsorganisasjoner med rundt 5000 lag og foreninger står bak feiringen