Denne uken markeres Friluftslivets uke over hele landet, og da skal selvsagt også turmaten feires. Foto: Kasper Fosser

På onsdag feires naturen og mangfoldet av verdens matkulturer

Mat på tur være så mye mer enn pølser. Denne uken feires turmat fra alle verdenshjørner med sin egen dag. – Nyt et måltid sammen i det fri, er oppfordringen.

Under Friluftslivets uke 2. – 10. september feires friluftslivet gjennom en hel uke i strekk, og i år har uka fått en ny markeringsdag. Onsdag 6. september er nå blitt dagen for å feire turmat fra hele verden, og hele Norge er invitert til å bli med.

– Dette er dagen for å komme seg ut på tur og nyte mat fra ulike kulturer. Vi oppfordrer alle som vil, både organisasjoner, skoler, barnehager, familier, nabolag og vennegjenger, til å være med på feiringen, sier Mari Kolbjørnsrud, prosjektleder i Norsk Friluftsliv, som står bak markeringen.

Hva med å invitere familie og venner på en spennende utemiddag, eller nabolaget til en internasjonal kveldsmat i naturen? Kanskje kjenner du noen med en annen matkultur enn din egen, som kan introdusere deg for en ny rett?

På turmat.no finner du deilige oppskrifter fra mange forskjellige land, i tillegg til tips og inspirasjon.

Ta elevene med ut

Turmat fra hele verden er et initiativ fra Norsk Friluftsliv, som har til hensikt å få flere mennesker ut i naturen, gjennom gode mat- og turopplevelser.

Kolbjørnsrud håper særlig at mange skoler kaster seg med på den nye markeringsdagen på onsdag.

– Hvorfor ikke arrangere en tur med elevene denne dagen? Dette er en super anledning til å introdusere dem både for naturen og ulike matkulturer. Det er jo så mye mer man kan spise på tur enn brødskiver og bålpølser.

Ved å la elevene delta i matlagingen og dele sin kunnskap og erfaringer om forskjellige matkulturer, kan kanskje både store og små lære noe nytt?

Oppskrift: Myke og saftige arepas

Arepas er små brød laget av maismel, som spises daglig i flere Sør-Amerikanske land. Denne varianten fra Ecuador er fylt med revet mozzarella som smelter ved steking, og nytes varm. Veldig enkel turmat, som smaker skikkelig godt!

Dette trenger du til 5 arepas:

  • 1 kopp arepasmel (en type maismel som du finner i tyrkiske dagligvarebutikker og hos noen større matvarekjeder)
  • 1.5 kopp vann
  • 1 klype salt
  • 1 bit revet parmesan
  • 2 never revet mozzarella
  • 2 ss smør eller olje til steking

Slik gjør du:

Bland sammen arepasmel, vann, salt og revet parmesan og kna til du får en fin deig. Den skal være fast i konsistensen.

Legg plast over bollen med deigen i og la den hvile i 5 minutter.

Del deigen i 5 emner. Rull hvert emne til en bolle. Lag en grop i midten på hver bolle og ha i litt mozzarella før du pakker deigen rundt. Så klemmer du bollen flat, ca. 2-3 cm.

Stek arepaene i smør eller olje i stekepanna, på begge sider, til de får en gylden farge.

Oppskriften er fra: Carolina Penaherrera/ Turmat fra hele verden

Fakta om Friluftslivets uke 2023:
  • Arrangeres over hele Norge 2. – 10. september
  • Over 1100 turer og aktiviteter finnes på www.friluftslivetsuke.no
  • Lørdag 2. september inviteres hele Norge til å sove ute under Natt i Naturen 
  • Søndag 3. september markeres både Soppens dag og Kom deg ut-dagen 
  • Onsdag 6.september markeres Turmat fra hele verden-dagen
  • 8.-10. september markeres den nasjonale ryddedugnaden Tur med mening, i samarbeid med Strandryddeuka
  • Paraplyorganisasjonen Norsk Friluftsliv og deres 18 medlemsorganisasjoner med rundt 5000 lag og foreninger står bak feiringen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *