Pakk riktig for å unngå skade

Tusenvis av nordmenn er på farten i fellesferien. Mange velger bilferie, men ikke alle vet hvordan man pakker bilen sikkert.

– Det er viktig å pakke bilen riktig når en skal på tur. Enkelt sagt skal de tyngste tingene pakkes nederst og lengst fremme i bagasjerommet. Deretter legges resten av bagasjen over. Det hele sikres ved enten å stroppe tingene fast i hverandre og så til et solid festepunkt i bilen, eller ved hjelp av et sikkerhetsnett eller bur. Og ikke glem at en fullpakket bil kan endre kjøreegenskapene vesentlig, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

I fjor ble det registrert over 28.000 bilskader hos forsikringsbransjen, fra første fredag til siste søndag i den tre uker lange fellesferien. Det er nær 1.300 bilskader daglig i snitt. Flest ulykker var det på fredager, minst ulykker på tirsdager.  Erstatningskostnadene kom på over 600 millioner kroner, viser tall fra Finans Norge.

Dødelige prosjektiler

Det er sterke krefter som utløses dersom du må bråbremse på motorveien. En gjenstand kan bli 30 ganger tyngre ved en bråstopp i 50 km/t. Dermed kan en halv liter brus tilsvare 15 kilo om den kommer susende fra baksetet. En mobil på 200 gram kan veie 6 kilo.

– Ved kraftig oppbremsing eller kollisjon kan selv en forholdsvis liten ting som en mobil resultere i alvorlig skade om den treffer noen i bilen. Alt som er løst settes i bevegelse ved en bråstopp eller sammenstøt. Dette er viktig å tenke gjennom, og ha et bevisst forhold til når du pakker bilen. Sørg for å sikre alle løse gjenstander før dere legger av gårde på motorveien, og ta kun frem mobilene når dere er parkert, sier han.

Slik pakker du for bilferien:

  • De tyngste tingene bør pakkes nederst og helst langt frem i bagasjerommet.
  • Pakk myke ting øverst.
  • Bruk ekstra stropper eller sikkerhetsnett til å sikre bagasjen i bagasjerommet.
  • Sikre løse gjenstander inne i kupéen. Ikke legg dem på hattehyllen. Ved bråstopp eller kollisjon kan små ting fyke fremover med stor kraft og resultere i alvorlig skade om noen blir truffet. Løse gjenstander legges i dørhyllen eller setelommene når de ikke er i bruk.
  • Ikke pakk høyere enn baksetet.
  • Har du med hund eller katt anbefales reisebur eller spesialseler.
  • Bruk gitter eller nett mellom baksetet og bagasjeromsetet.
  • Unngå å flytte bilens tyngdepunkt ved å plassere tunge gjenstander på taket – det kan endre bilens kjøreegenskaper vesentlig.
  • Sørg for at nettbrett/DVD-skjermer er montert i henhold til anvisninger på nakkestøttene.
  • Ikke sett store løse ting i baksetet, sett dem på gulvet. Fest dem eventuelt med setebelte.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *