MYE UTSTYR: Aleksander Bjerke ved Plantebørsen i Lier kan tilby mye utstyr for den som vil så frø selv.

Påskekos med frø

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i mars 2016.

Om været ikke blir bra i påsken, kan du kose deg inne med å så frem sommeren. Det er morsomt for store og små, og plantesentrene har alt du trenger for å sette i gang. Mange har til og med åpent i påsken.

Det er spennende for barna å se bitte små frø vokse opp av jorden. Og hvis du sår spiselige planter, kan barna nyte resultatet av arbeidet.

Ikke alle planter trenger å sås inne før sommeren, men det er både koselig og morsomt å se dem vokse opp av jorda i potter i vinduskarmen.

Dette trenger du:

Plantekar: Du kan bruke melkekartonger eller andre bokser som du kan lage dreneringshull i, eller kjøpe ferdige minidrivhus. Plantejord eller torvbriketter som legges i vann er bra.

Lokk: De nysådde frøene skal dekkes til med lokk eller plastikk. Bruk små pinner til å holde plasten oppe sånn den ikke klistrer seg til jorda.

Frøposer: Her er det masse å velge mellom. Bak på posen står det opplyst om når, hvor og hvordan frøene skal sås.

Merkepinner: Etter noen uker er det slett ikke sikkert du husker hva du sådde hvor og når. Det kan være lurt å skrive det på merkepinner som du stikker i jorda.

Dusjflaske: En vannkanne gir for kraftig stråle for de skjøre frøene og spirene. Vann med en dusjflaske.

FARGERIKT: Hvorfor ikke sette mye farge på sommeren? Blomster i kasser, bed og urner – og starter du allerede nå, vil du kunne nyte synet av dem i mange sommeruker.

Sånn gjør du:

Plantekar eller bokser fylles helt opp med jord, og trykk den lett ned. Jorden bør være fuktig, men ikke veldig våt.

Noen frø er veldig små, og det kan være lurt å legge dem i et brettet papir og riste forsiktig utover jorden. De små frøene skal bare ha et tynt lag sand eller jord over seg. Du kan plassere 4-5 frø i hver potte, men de større frøene skal 1- 1,5 centimeter ned i jorden – 2-3 stykker i samme potte.

Dusj vann over, og legg klar plast over potten. Sett pottene lyst, men ikke i direkte sol.

Plantene må holdes fuktige, men ikke vann for mye – da vil plantene råtne. Det er også nødvendig å lufte litt ved at plasten fjernes gradvis. Når du ser to-tre varige blader, er plantene klare for prikling og ompotting.

Prikling

Fyll ny jord i litt større potter, og vann godt.

Plantene flyttes ved hjelp av en liten flat pinne, pass på at du ikke skader røttene.

Lag et passe stort hull i den nye potten, og sett planten forsiktig ned. Trykk forsiktig jorden rundt planten. De skal like dypt som de har vært før. Den neste planten settes tett ved siden av.

Plantene kan nå flyttes til et kjøligere rom, 17-18 grader, men fortsatt trenger de mye lys. Hvis det er for varmt, vil plantene vokse for raskt og bli tynne og høye.

Tilvenning

Når faren for nattefrost er over, skal plantene tilvennes gradvis ute. Nysådde planter tåler ikke å bli satt rett ut i den sterke vårsolen, så sett dem ut noen timer hver dag, og da i skyggen. Det bør være vindstille og minst 10 grader. Flytt plantene ut i halvskygge etter noen dager, og der

FRØPLANTE: Etter noen dagers venting, vil slike titte opp.

etter økes sollyset for hver dag. 

Til slutt planter du ut der du har planlagt, og smører deg med tålmodighet til det blomstrer eller kan høstes.

Planter som er enkle å så:

Sommerblomster:

Tagetes, dahlia, prydtobakk, zinnia, hagepoppelrose, pelargonium og flittig lise.

Krydderurter:

Sitronmelisse, gressløk, persille, dill, oregano og basilikum.

 

KILDE: OPPLYSNINGSKONTORET FOR BLOMSTER OG PLANTER

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *