KORTEZ (t.v.) og Kriz Wachowiak.

Polsk suksesskonsert på Union

Konserten på Union Scene lørdag var en stor suksess. Publikum kom fra hele Norge for å høre den polske stjernen KORTEZ, som ble arrangert av Drammen kommune/Interkultur gjennom av prosjektet “Det Utvidede Europa”.

Tekst og foto: Magdalena Kalwak
Margaret Dabrowska fra Svelvik.

– Lørdag 9. september hadde jeg gleden av å delta i en fantastisk konsert med vokalisten, musikeren, komponisten og multiinstrumentalisten KORTEZ. Omtrent 400 personer samlet seg til konserten, og de fleste av dem var polske fans av artisten. Musikken, tekstene og atmosfæren tok oss for en stund tilbake til Polen, og det var fantastisk, sa Margaret Dabrowska fra Svelvik.
– Det er trygt å si at musikk forener mennesker, denne gangen forente den polske folk en lørdagskveld i Drammen. Union Scene og Refka Kovac sørger for at vi også har våre polske øyeblikk her, for dette er jeg veldig takknemlig. Magdalena Kalwak og hennes kulturside ‘KulTur – Norge møter Polen’ rammes inn av flotte intervjuer, rapporter og bilder. Det viser seg at vi har et flott polsk samfunn her i Drammen, Oslo og i Norge, som er mangfoldig når det gjelder yrker, alder og opprinnelse, men det er én ting som forener oss – vi bor i Norge, støtter hverandre og husker alltid Polen.

Musikalsk sensasjon

KORTEZ, som regnes som en av Polens største musikalske sensasjoner de siste tiårene, har vunnet hjerter over hele verden med sin unike stemme og gripende låter. Hans sanger om kjærlighet og dens fravær har berørt millioner av mennesker, og lørdag fikk mange sjansen til å oppleve hans magi live på scenen.

Etter mange år med å skrive musikk i skjul, debuterte han i 2015 med sangen «Zostan». Det var en umiddelbar suksess. Både kritikere og den generelle befolkningen hyllet den nye sangeren. Han gikk fra å være en ukjent musikkprodusent til en internasjonal stjerne over natten. KORTEZ har solgt over 350.000 album og EP-er, og musikkvideoene hans har blitt sett over 400 millioner ganger på YouTube. Han har vunnet flere priser og anerkjennelser, og hans talent og engasjement er ubestridelig.

Magdalena intervjuer KORTEZ

Jeg har snakket med KORTEZ om Norge, troll og om musikk. Velkommen til KORTEZ’ musikkverden!

Magdalena Kalwak: Dette er din første konsert i Norge. Billettene er utsolgt. Hva synes du om å spille for den største minoritetsgruppen i Norge – polakkene?

KORTEZ (Lukasz Federkiewicz): Jeg føler meg bra, men også stresset, som før enhver konsert. En gang, etter studiene mine, planla jeg til og med å reise til Norge for å jobbe som sveiser. Men mitt liv gikk til en annen vei.

Magdalena: Jeg tror at det blir en nydelig stemning i kveld. For polakker som bosatt i Norge (og jeg vet at de kommer til konserten din fra hele landet) tørster etter kontakt med polske kultur. For meg er Kongeriket Norge frihet, utvungenhet og sikkerhet. Hva forbindes Norge med?

KORTEZ: Jeg har alltid forbundet Norge med fred. Stillhet. Nordlys og hvite netter. Med troll og eventyr om dem, som jeg fortsatt er en fan av.

Magdalena: Du har veldig gode assosiasjoner. I Norge er nærheten av naturen viktig, hvor du kan slappe av fra byens kjas og mas og lytte til deg selv. Når det gjelder de skapningene… Vel, jeg har til og med møtt noen få troll-lignende mennesker.

Ditt siste album „TEACH ME TO DANCE” har en viss forskjell i forhold til tidligere albumene dine, fordi du er som produsent.

KORTEZ: I løpet av årene, når jeg sitter alene i studio og plukker på disse lydene, har jeg lært noe. Og jeg ville lære dette, forstå mer enn jeg hadde forstått før. Kommentarene fra mine venner og bekjente var og egentlig er verdifulle for meg. Jeg er glad i for å ha dem rundt meg og jeg er takknemlig for dem. For kritikk og objektivitet.

Magdalena: Det er veldig viktig å ha støttende mennesker rundt seg. Du er veldig musikalsk begavet – du lærte å spille piano og trombone, samt gitar. I ditt liv har du gjort mye – fra rytmikklærer i barnehagen, arbeid på byggeplass, eller vekter – til komponist, artist og musikkprodusent. Har du funnet den riktig vei?

KORTEZ: Du vet, det er en virkelig god følelse når på slutten av dagen kan jeg lytte med hodetelefoner til det som bare spilte i tankene mine om morgenen. Etter litt tid kan jeg høre effekten av å jobbe med det, og etter lengre pauser, tar jeg litt avstand og tenker på om at det er fornuftig og om jeg fortsatt vil gjøre dette. Jeg tror på meg selv, og prøver å tro på meg selv. Jeg tror jeg er på riktig vei, og at jeg skal klare å fortsette med det.

Magdalena: Stol på deg selv og vær din beste venn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *